2024. április 16., kedd

Az iraki elnök gyors légi beavatkozást kér a nyugati hatalmaktól

Az iraki elnök gyors légi beavatkozást kért hétfőn egy rádióinterjújában a nyugati hatalmaktól az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. Fuád Masszúm közvetlenül az IÁ elleni nemzetközi fellépés összehangolásáról rendezett párizsi konferencia előtt nyilatkozott.

Huszonhét nyugati és arab ország képviselői ültek össze hétfőn Párizsban Francois Hollande francia államfő múlt heti kezdeményezésére.

- Fontos, hogy gyors legyen a beavatkozás, mert ha késlekednek ezzel és Irak támogatásával, akkor az IÁ esetleg újabb területeket foglal el - jelentette ki az iraki elnök az Europe 1 rádiónak.  - Katonai szempontból nincs szükségünk Irak területén (külföldi) katonákra. Légi beavatkozásra van szükségünk, légi védelemre - tette hozzá.
- Az irakiak harca a terrorizmus ellen a miénk is. Egyértelműen, lojálisan és nagy erőkkel kell elköteleznünk magunkat az iraki vezetők mellett - mondta a francia elnök a párizsi konferenciát megnyitó beszédében. - Nincs vesztegetni való időnk - tette hozzá.

Szintén az Europe 1-nek nyilatkozva Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentette, hogy francia gépek hétfőn felderítő repüléseket kezdenek Irak felett.
- Olyan terrorfenyegetéssel állunk szemben, amely mindannyiunk hazáját érinti, így az a feladatunk, hogy védekezzünk. Felelős politikai vezetőként mérlegelni kell a katonai akció költségeit, de annak a költségét is, ha nem lépünk, azaz ha a terroristáknak azt üzenjük, hogy csak menjetek, tiétek a terep - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője.
Franciaország már korábban jelezte, hogy a nemzetközi koalíció tagjaként csatlakozik az IÁ elleni amerikai légicsapásokhoz, amelyek augusztus 8-án kezdődtek Irakban.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter hétfő reggel az egyesült arab emírségekbeli Al-Dhafra bázison mintegy kétszáz francia katona, köztük a Rafale vadászrepülők pilótái előtt megerősítette, hogy az iraki és az emírségekbeli hatóságok engedélyével a nap folyamán megkezdődnek a felderítő repülések Irak légterében.

A francia részvétel mértékéről és időtartamáról Francois Hollande államfő az általa vezetett védelmi tanács ülésén fog dönteni, miután a védelmi miniszter kedden hazatér a térségből. A védelmi tárca szerint a francia erők néhány napon belül meg tudják kezdeni a légi csapásokat, amennyiben parancsot kapnak rá a köztársasági elnöktől.

A párizsi konferencia célja francia források szerint az, hogy az iraki kérést követően megteremtse a törvényes alapját egy nemzetközi beavatkozásnak az IÁ ellen, és hogy abban mindenki pontosítsa, hogy mit tud vagy szándékozik tenni. A kötelezettségvállalásokat azonban a résztvevők nem feltétlenül kívánják majd nyilvánosságra hozni.

John Kerry amerikai külügyminiszter az amerikai CBS televízió által vasárnap közvetített interjújában nagyon bátorítónak nevezte, hogy több közel-keleti és térségen kívüli ország katonai segítséget ajánlott fel az IÁ elleni harchoz. Néhány napja 10 arab ország, köztük Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat öböl menti állam - köztük a rivális Szaúd-Arábia és Omán - ajánlotta fel támogatását az Egyesült Államoknak. Diplomáciai források szerint mintegy negyven ország kész részt venni a nemzetközi koalícióban valamilyen módon.

Ausztrália vasárnap jelentette be, hogy katonai repülőgépekkel és különleges erőkkel járul hozzá az IÁ elleni nemzetközi szövetséghez. A kötelékben a légierő 400 katonája és a különleges erők 200 katonája vesz részt.
Az IÁ szombaton bejelentette, hogy lefejezte egy brit foglyát megtorlásként azért, mert Nagy-Britannia csatlakozott a szélsőséges iszlamista erő elleni harchoz. David Cameron brit miniszterelnök másnap határozott ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket felkutatják és bíróság elé állítják, bármeddig is tartson. Ugyanakkor a brit részvétel egyelőre még bizonytalan az amerikai légicsapásokban.