2024. április 20., szombat

Kladovo elszakadt a külvilágtól

Régiószerte gondot okoznak a heves esőzések miatt megáradt folyók

A napok óta tartó intenzív esőzések következtében régiószerte ár- és belvízhelyzet alakult ki. Szlovéniában a Mura folyó lépett ki medréből több helyen, elárasztva 850 lakóépületet, 240 gazdasági épületet, 18 oktatási nevelési intézményt. Az esőzések következtében 250 földcsuszamlás történt, összesen 31 személyt evakuáltak, egy ember pedig személyautójában halt meg, amikor azt elsodorta egy hirtelen megáradt záporpatak. A mentési munkálatokban 3 ezer tűzoltó, 150 katona mellett a polgári védelem, a civil szervezetek tagjai és a polgárok is részt vettek.

A Mura folyó áradása miatt Horvátországban is rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Kupa és az Una folyó mentén a hadsereg és a polgári lakosság több mint 90 ezer homokzsákkal erősítette meg a gátakat. A megáradt folyó víznyomása miatt a védett oldalon sorban jelennek meg buzgárok, egy esetleges töltésszakadás esetére felkészítették a veszélyeztetett lakosok evakuációs tervét.

Bosznia-Hercegovinában egyes elárasztott településekről visszahúzódott már a víz, viszont a Száván közelgő árhullám miatt továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség áll fent. Magyarországon a heves esőzések miatt kialakult ár- és belvízhelyzet miatt a Dunántúlon továbbra is öt település volt elzárva a külvilágtól. Zala megyében egy bokáig sem érő patak a váratlan esőzéstől olyannyira megduzzadt, hogy nemcsak a medret töltötte ki, hanem fél méter magasan ellepte az utcákat. A hömpölygő folyam betört a házakba, kocsikat sodort el.

Szerbiában Kladovo esett áldozatul az esős időnek, a napok óta tartó csapadék megárasztotta a település környékén levő patakokat, amelyek hidakat sodortak el, a földcsuszamlások pedig utakat temettek el, teljesen elvágva a települést a külvilágtól. Radovan Arežina polgármester a sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy a községben rendkívüli helyzetet rendeltek el. A községben több mint ezer háztartás van veszélyben.

– Kladovón még nem láttak ekkora felhőszakadást. Nem a Dunával van bajunk, hanem a hegyekről érkező záporpatakokkal. Minden oldalról el vagyunk vágva, Belgrád, Negotin és Zaječar felől is. Az egyik környékbeli településen leálltak a vízszivattyúk, míg egy elárasztott családi ház második emeletén egy nő és egy gyermek rekedt fogságban. A földcsuszamlások által elvágott Podvrška faluban húsz személy várja, hogy kimenekítsék őket. Tekija településnek csaknem a fele eltűnt. Mivel a helikopterek nem szállhatnak fel, hajókkal kell kimenekítenünk a bajba jutott tekijai polgárokat – számolt be Arežina.

Majdanpek községben is gondot okoztak a heves esőzések miatt megáradt patakok. A medréből kilépett Pek patak a helyi autóbusz-állomást árasztotta el, veszélybe került a Majdanpek rézbánya, valamint több út is víz alá került. Mosna faluban a legrosszabb a helyzet.

– A helyzet drámai, ugyanis a falu teljesen el van árasztva. Csak a katonaság tudott áttörni a hömpölygő záporpatakon, hogy segítsen a bajba jutott falusiakon. A víz mindent magával sodort, még az autókat is – mondta Draško Ćetković, Majdanpek község ideiglenes tanácsának egyik tagja.

Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője bejelentette, hogy az esőzések miatti áradások és földcsuszamlások miatt Majdanpeken és Negotinban is készültséget rendelnek el. Mint megjegyezte, személyi sérülés nem történt, valamint a Dunán és a Száván, annak ellenére, hogy Boszniában és Horvátországban is áradások vannak, nem tartanak különösebb vízveszélytől.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) közleménye szerint a Kladovo környékén tomboló vihar és heves esőzés nagy kárt okozott a Đerdap 1 vízerőmű területén. Az erőműben öt aggregátor teljes kapacitással működik, a Duna vízhozama meghaladja a másodpercenkénti 8 ezer köbmétert és mivel újabb árhullámot várnak, két túlfolyó csatornát is megnyitottak. Mint megjegyzik, a legnagyobb károkat Kosovica településen szenvedték, ahonnan a vízerőmű ivóvízellátása történik. A településen egy záporpatak elsodort egy trafóállomást, valamint tönkretette a vízellátórendszer szivattyúját. A hömpölygő víz majdnem elsodorta az erőmű gépjárműparkját.

Az előrejelzések szerint kedden még esősre, majd három nap derűs időre számíthatunk, amely után megint csapadékos idő várható.