2024. március 29., péntek

Rijád elkeríti a terroristákat

Nagyon komolyan vette Szaúd-Arábia a szomszédos Irakban és a Szíriában fergeteges katonai sikereket elérő Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fenyegetéseit, melyekben a harcok folytatását és az ellenőrzése alá vont területek kiszélesítését is megfogalmazta. Rijád már a nyáron csaknem harmincezer katonát vezényelt a szaúdi–iraki határra, hogy felkészüljön az IÁ fanatikus fegyvereseinek a „fogadására”.

Az iszlamisták támadása a szaúdi területek ellen még várat magára. A szaúdi királyi udvar azonban nem tétlenkedik: újabb óvintézkedésekre készül. Ezekről nemrég maga az uralkodó számolt be. Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúd ugyan nem említette az IÁ-t, amikor bejelentette az Irak felé eső (északkeleti) határ megerősítését, csak annyit mondott, hogy meg akarják akadályozni a drog, a fegyver és egyéb tiltott áruk, illetve a csempészek bejutását az országba. Erre pedig egy drótkerítésrendszert tartanak a legalkalmasabbnak, amelyet az Irakkal közös, mintegy kilencszáz kilométer hosszú határszakaszon építenének ki.

Azt nem tudni, hogy a védőkerítés és a határtérségbe vezényelt katonák képesek lesznek-e feltartóztatni az IÁ fanatikusait, de Rijád meggyőződése: a kettő együtt hatékony lehet a nemkívánatos személyekkel és a támadókkal szemben.

Rijád attól tart, hogy az – Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló és ott kalifátust kikiáltó – IÁ terrorszervezet megtámadja Szaúd-Arábiát. A kalifátus tervei között is szerepel az észak-szaúdi területek elfoglalása. A szaúdi királyi udvar ezért elérkezettnek látta az időt az új védelmi rendszer kiépítésre az északkeleti határon. A szögesdróttal is felszerelt kerítésrendszerhez megfigyelő tornyok, mozgásérzékelők, biztonsági kamerák százai, riasztóberendezések és radarok is tartoznak majd. A többsoros kerítést katonai és határőr alakulatok felügyelik a földön, a levegőből pedig több tucatnyi eszközzel, köztük drónokkal is figyelik az országhatárnak ezt a részét.

Még nem tudni, mikor fejeződik be a kerítésépítés, de több elemének a kihelyezése már megkezdődött. Ha az építkezés ezen a szakaszon véget ér, a különleges védelmi munkálatok másutt folytatódhatnak. Szaúd-Arábia ugyanis azt tervezi, hogy az egész országot körbekeríti.

Ez azt jelenti, hogy a terv megvalósítása esetén (összesen) csaknem kilencezer kilométer hosszúságban emelnek korszerű megfigyelő eszközökkel is felszerelt kerítést.

Ennek egy része már elkészült. A szaúdi–jemeni határon már áll a drótakadály. Ott azért volt sürgetőbb a munka, mert Jemenből már régóta és rendszeresen szivárogtak be szaúdi területre az Al-Kaida tagjai. Nem volt nehéz dolguk: a közös határ ott 1800 kilométer.