2024. április 26., péntek
ZOMBOR VÁROS KÖLTSÉGVETÉSE

Kevesebb a pénz a tervezettnél

A zombori városi tanács legutóbbi ülésén áttekintették az önkormányzat költségvetésének idei első félévi alakulását. Januártól júniusig a tervezett összegnek mindössze a 34,7 százaléka folyt be a városi kasszába, noha 50 százalékos eredmény lenne optimális. A büdzséből 970 millió dinárt költöttek, júliusban és augusztusban stagnált a pénzforgalom, de a helyi közigazgatás továbbra is fizetőképes – hangzott el az ülésen.

Siniša Todorović, a tanács pénzügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy a bevételek 90 millió dinárral csökkentek a jövedelmek adómentes részének növekedése miatt, és hozzáfűzte, hogy a továbbiakban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a város jövedelmének behajtására, a kiadásokat pedig ellenőrzés alá kell vonni. A jelenlegi pénzügyi helyzet folytán bizonyos, hogy újabb módosítás vár a költségvetésre.

Elhangzott, hogy a kóbor ebektől elszenvedett támadások nyomán a város évi szinten 8–10 millió dinár kártérítést kénytelen fizetni a polgároknak. A tanács tagjai szerint ezért a Čistoća kommunális közvállalat is felelős. Az utcákon egyébként azért is sok a kóbor jószág, mert ugyan létezik ebmenhely, de hiányoznak hozzá a megfelelő engedélyek. A tanácsosok sürgetik az engedélyeztetést, és azok felelősségre vonását, akik gyakorlatilag illegálisan építtették a menhelyet.

Az ülésen határozat született a város által alapított közvállalatok és közintézmények ügyvitelének állami revizorok általi ellenőrzéséről.

A pénzügyek körében a piaci helypénz csökkentésének lehetőségéről is tárgyaltak a tanácsosok, amiről a Prostor kommunális közvállalattól kértek jelentést.

A városi költségvetés egyik legnagyobb kiadási tétele az 1882 közalkalmazott bére, ami évente nettó összegben egymilliárd dinárra rúg. Korábban ezen a téren is fölülvizsgálást és ésszerűsítést hirdetett Siniša Todorović, azóta hónapok teltek el, de nem történt semmi, két közintézmény még annak a kötelezettségének se tett eleget, hogy közzétegye, hány dolgozója van, és mennyi a havi jövedelmük.