2024. április 25., csütörtök
zentai városnapi ünnepségsorozat

Városnapi finálé

Ha az égiek is úgy akarják, sokszínű és látványos fináléval fejeződik be a hétvégén a zentai városnapi ünnepségsorozat. Ma (szombaton) 10 órakor még viszonylag kis közösséget érintő fogadást ad a városháza Andruskó-termében Ceglédi Rudolf polgármester az általános és középiskolás Vuk-díjas tanulók részére, de ugyanebben az időpontban már a szabadtéri rendezvények is megkezdődnek. Tehát 9 órától a Népkertben tartományi tájfutóbajnokságot szerveznek, 10 órakor pedig a szökőkúttól indul a Városnapi kincskereső, a Zentai Ifjúsági Szervezet szórakoztató, játékos, a város különféle pontjaira kiterjedő helyismereti vetélkedője 10–30 éves fiatalok részére.

A rendezvények java délutánra esik: 13 órakor nyílik és 18-kor zárja kapuit a Fő téren a Civil Falu, és ugyanezen a helyszínen, a zenepavilonban 13 órától ad városnapi műsort Jó ebédhez szól a nóta címmel a helybeli Coracao do Brasil zenekar.

Egy órával később veszi kezdetét a nagyszínpadon a Zenta községbeli hagyományőrző csoportoknak a városnapot köszöntő műsora, s közben 14.30-tól 15.30-ig a budapesti Kedvcsinálók társulata gólyalábas mulatsággal szórakoztatja a gyerekeket a téren. Ugyanitt, a parkban 15 és 17 óra között szervezik meg a hagyományos virágkötészeti versenyt, 15-től 17.30-ig pedig a Civil Faluban játékos módon ismerkedhetnek a gyerekek a civil szervezetekkel, miközben a korántsem értéktelen fabatka gyűjtése által ajándéközön vár rájuk.

A Flamenco Táncklub és a Midnight tánccsoport látványos felvonulása 15.30-kor indul, a Zentai Fúvószenekar közreműködésével, majd a táncosok gálaműsora következik.

Kissé távolabb, a Népkertbe kell elsétálniuk azoknak, akik közelről szeretnék megtekinteni a 17 órakor kezdődő nemzetközi hőlégballonversenyt és az országos kupadöntőt, ám eközben a városközpontban újabb rendezvények sorakoznak: 17-től 19.30-ig a nagyszínpadon testvérvárosi fúvóskavalkádnak lehetnek hallgatói és szemlélői az érdeklődők. A bácskertesi, a hódmezővásárhelyi, a székelykeresztúri és a zentai fúvószenekar lép föl.

A Művelődési Ház kiállítási termében 18 órakor kihirdetik a virágkötészeti verseny eredményét, s az alkotásokból készült kiállítást megnyitja ifj. dr. Lengyel László, a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa.

19.30-kor a kalocsai Csajgorás néptáncegyüttes előadása kezdődik a nagyszínpadon, 21 órakor pedig ugyanitt a Zentai Magyar Kamaraszínház Az ember csatája című darabjának a bemutatója következik. A 22 órai negyedórás tűzijátékkal még nem érnek véget a szombati rendezvények, közvetlenül utána ugyanis rockkoncert következik az O-Ruk és az Allow együttes szereplésével.

Vasárnapra is marad egy rendezvény: 10 órától a Népkertben nemzetközi örömíjászversenyt tartanak a zentai Arcus Íjászklub szervezésében.