2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Lőrincz Viktor a dobogón

Pénteken két súlycsoportban megkezdődött a férfi kötöttfogású verseny a Taskentben zajló felnőttbirkózó-világbajnokságon. A szerbiai versenyzők közül csak a fiatal Nemes Viktor (75 kg) lépett szőnyegre, de a rajton 3:0-ra kikapott a bolgár Janakievtől, és kiesett. E kategóriában többet lehetett várni a bakui Golden Grand Prix bronzérmesétől, Szabó Lászlótól, de ő is csak az első kört hozta, miután 4:0-ra legyőzte a német Neumaiert, a nyolcaddöntőben viszont már egy szoros meccsen (4:4) kikapott az ukrán Puskovtól, és ő is a kiesés sorsára jutott.

Nem úgy a 85 kg-ban Lőrincz Viktor, aki a közelmúltban Zentán vendégeskedett, s a vele készült interjúban elmondta, világbajnoki címet szeretne szerezni. Úgy is állt hozzá, hiszen az első mérkőzésén 3:0-ra megverte a kellemetlen horvát Žugajt, a nyolcaddöntőben 2:0-ra a cseh Omarovot, a negyeddöntőben pedig ugyanilyen arányban a fehérorosz Hamzatovot. Az elődöntőben a francia Noumonvi volt az ellenfele, akivel sajnos már nem bírt, így a gall egyetlen intéssel jutott a döntőbe, Viktor pedig a bronzéremért küzdhetett. A francia végül megnyerte a döntőt is, de Viktor is győzött a fiatal svéd Johansson ellen, így megszületett az első magyar érem, Viktor pedig megvédte tavalyi, budapesti harmadik helyét.

A második női versenynapot nem lehet szó nélkül hagyni, hiszen több olyan esemény is történt, amely bevonul a sportág történetébe. A prímet az 53 kg-os bajnok japán Szaori Josida viszi, akinek ez a 12. vb-aranya, amely mellett 3 olimpiai aranyérmet is begyűjtött. A döntőben az Európa-bajnok svéd Mattsont verte meg 6:0-ra. Nem sokkal marad el tőle honfitársnője, Kaori Icso (58 kg) sem, aki meg a 9. aranyérmét nyerte zsinórban. Ő „csak” egy olimpiai arannyal büszkélkedhet, meg egy páratlan sorozattal, hiszen 172 meccs óta veretlen.

Október 18-án lesz 28 éves a brazil Alina da Silva Ferreira, aki szintén sporttörténelmet írt: hazája birkózói közül elsőként jutott világbajnoki döntőbe (ott végül igen szoros meccsen 2:1 arányban kapott ki az amerikai Graytől). Öt éve mutatkozott be a nemzetközi mezőnynek, a pánamerikai bajnokságon mindjárt bronzéremmel, a 67 kg-ban. Akkor indult először világbajnokságon is, ahol az utolsó, a 21. helyen végzett: a japán Inoue 9:0-ra verte. Két évvel később viszont már a figyelemre méltó 10. hely lett az övé, miután két vállra fektette a török Yilmazt, majd a norvég Erlandsen ellen kis különbséggel maradt alul. A csütörtöki vb-döntő minőségi ugrást jelent a pályafutásában, ami köszönhető annak a felhajtóerőnek, amely a 2016. évi olimpia rendező országának sportját segíti.

Világbajnokok, nők, 53 kg: Szaori Josida (japán). 58 kg: Kaori Icso (japán). 63 kg: Julija Tkacs (ukrán). 75 kg: Adeline Gray (amerikai). Férfiak, kötöttfogás, 75 kg: Arszen Julfalakyan (örmény). 85 kg: Melonin Noumonvi.