2024. április 23., kedd

Előbb a Diada, utána a diadal?

Egyre nagyobb az izgalom Skóciában a jövő csütörtöki népszavazás miatt, amelyen arról dönthet a lakosság, hogy a terület maradjon-e az Egyesült Királyság része, vagy váljon önállóvá. A referendumot engedélyező London nyugtalan, hisz akad olyan felmérés is, mely szerint a függetlenségpártiak picivel többen vannak, mint a királyság egységét támogatók.

Spanyolország szintén egyre jobban izgul, hiszen második leggazdagabb és legfejlettebb tartománya, Katalónia ugyancsak önállósodna, s erről helyi referendumon döntene. A szavazást november 9-ére írta ki Artur Mas függetlenségpárti katalán kormányfő. Madrid törvénytelennek tartja a kezdeményezést. Azzal fenyegetőzik; minden áron megakadályozza a népszavazást.

A katalánok egy része hajthatatlan. Madrid tiltakozása és fenyegetőzése ellenére ragaszkodnak a referendumhoz. Eltökéltségüket tegnap hatalmas tüntetéssorozattal is kifejezték. Erre a szeptember 11-e, vagyis a katalán nemzeti nap, a Diada épp kapóra jött: a függetlenségpártiak több mint ötven (tömeg)megmozdulást szerveztek. Abban bíznak, hogy ezek segítségével nyomást tudnak gyakorolni Madridra. A spanyol kormány azonban nem hajlik a kompromisszumra. Az ország spanyol lakosságának 60 százaléka szintén elutasítja a referendumot.

Ráadásul a katalánok nagyobb része sem támogatja a kiválást. A legutóbbi közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy „csak” 43 százalékuk követeli a teljes függetlenséget. Sőt a megkérdezettek többsége szerint Katalónia önállóságáról a spanyolokkal közösen kellene dönteni, egy országos referendumon.

A függetlenségpárti katalánok részben azért támogatják a kiválást, mert úgy vélik: a központi kormány kizsákmányolja őket, adóbefizetéseikből csak kevés pénzt juttat vissza tartományuknak, a többit a fejletlen térségek támogatására költi. A gazdasági, pénzügyi és megélhetési aggodalmak mellett sok egyéb ok is akad, amelyek miatt a katalán parlamentben többségben levő négy politikai erő és a lakosság 43 százaléka az önállóságért kardoskodik.

A 7,6 millió lakosú Katalónia kiválása súlyos veszteséget okozna Spanyolországnak, ezért nem meglepő, hogy Madrid foggal-körömmel ragaszkodik a területhez. Ha a 17 spanyol tartományból (hivatalos nevükön: autonóm régiókból) egy is elhagyná az államszövetséget, mások is követhetnék a példáját. Akár Baszkföld is, amely a leggazdagabb spanyol tartomány.

Ennél is nagyobb baj lehetne azonban abból, ha más országokban is vérszemet kapnának a függetlenségpárti mozgalmak, és kierőszakolnák egy-egy terület önállóságát. Az EU félelme szerint ez olyan lavinát indíthatna el, amely rövid idő alatt elsodorhatná az európai határokat. Brüsszel ezért már jó előre jelezte: ez nem lenne ínyére.