2024. március 29., péntek

Szenet a szomszédoktól

Az energiaügyi miniszter szerint nem lesz energiahiány

Szerbiának prioritása, hogy a régió országaiból behozassa a hiányzó szenet, ha addigra a Tamnava-zapad fejtésből nem sikerül kibányászni a szükséges mennyiségű szenet – jelentette ki Aleksandar Antić energia- és bányaügyi miniszter. Antić ismertette, hogy a Tamnava-zapad fejtést még májusban elöntötte az árvíz, és jelenleg is folyamatban van a víz kipumpálása. Eddig 20 millió köbméter vizet pumpáltak ki, ennek köszönhetően néhány méterrel csökkent a víz szintje.

– A Világbankkal együttműködve versenypályázatot írtak ki a bányát elöntött víz kipumpálására, és amint elkészül a külföldi cég környezetvédelmi terve, hozzáláthatnak a munkához – mondta a miniszter.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Antić elmondta, akkor sem kell aggódni, ha nem sikerül a kelet-európai országon keresztül behozni a gázt, mivel a szerb vezetést már több ajánlattal is felkeresték.

– Az egyik elképzelés szerint megvennénk a szükséges gázt az oroszoktól, és azt Magyarországon tárolnánk. A szükséges 100–200 köbméter gáz tárolása 15–25 millió dollárba kerülne. Az udvarhelyi tározót augusztusban teletöltötték, így Szerbiának jelenleg 456 millió köbméter gáza van – ismertette a miniszter. Az obrenovaci széntározóban 2 millió tonna szenet tárolnak.