2024. április 25., csütörtök

Élőpajzs a hajótest előtt

Nagybecskereken egyre kifejezettebb a vízi szórakozóhelyek elleni polgári tiltakozás

Tegnap délelőtt a Hármas számú nagybecskereki Béga-tónál a Kisamerika helyi közösség lakói meggátolták Nikola Novakovićot abban, hogy embereivel hozzáfogjon a vízi szórakozóhely építéséhez. A Béga-tó és a szárazon maradt gyaloghíd között megjelent kamionokról két hajótestet raktak le a tópart teniszpálya felőli részénél. Időközben azonban megjelentek az építkezést ellenző polgárok és útját állták a harmadik kamionnak. Megjelent a rendőrség is, így szerencsére incidens nem történt. Hosszas huzavona után a harmadik hajótestet hozó kamion elment. A vendéglős kijelentette, hogy az építkezésről nem mond le. A polgárok pedig állandó ügyeletet szerveznek annak céljából, hogy az építkezést meggátolják.

– Ötvenhárom polgár írta alá az Alapfokú Bíróságon szeptember 5-én benyújtott fellebbezést, amelyben kezdeményezik, hogy nyilvánítsák semmissé a Vode Vojvodine és a beruházó között megkötött szerződést, amellyel bérbe adják az ártéri területet a vízi szórakozóhelyek létrehozására. Ennek tükrében az építkezés ideiglenes felfüggesztését követelik. Erről azonban mindmáig nem született döntés, holott az ilyen esetekben – amikor környezeti veszélyről van szó – a bíróság köteles 48 órán belül döntést hozni. Amikor értesültek arról, hogy Nikola Novaković hozzáfogott az építkezéshez, a polgárok gyorsan megjelentek a helyszínen. Sikerült a harmadik kamiont visszafordítanunk és azt is elértük, hogy a rendőrség nem állt a beruházó pártjára – mondta Popović Judit ügyvéd, emlékeztetve, hogy a polgárok már hónapok óta tiltakoznak a hatalom groteszk döntése miatt, amivel lehetővé vált, hogy vízi szórakozóhelyek épüljenek egy olyan környezetben, ahol ezt nem volna szabad megengedni. Elsősorban azért, mert kicsiny állóvízről van szó, melynek a tisztítása sem megoldott. Két, egyenként kétszáz négyzetméteres vízi szórakozóhely működtetése ökológiai kockázattal jár. Másrészt, a közelben vannak a nagybecskereki középiskolák, óvodák.

A helyszínen tartózkodó Nikola Novaković vendéglős csodálkozásának adott hangot, hogy a megjelent polgárok elodázták az építkezés kezdetét.

– Nem értem, hogy mi a probléma. A munkálatokhoz szükséges minden engedélyem megvan. Ma akartuk bekeríteni az építőhelyet, de nem engedik, hogy birtokba vegyem a bérbe vett területet. Tizenöt nap szükséges ahhoz, hogy elvégezzem a munkát. Mindent visszaállítok az eredeti állapotába. A rendőrségtől azt vártam, hogy lehetővé teszi számomra, hogy végezzem a munkámat, de nem így történt. A kamion visszament, mert nem akartam összetűzést az emberekkel. Közben súlyos megjegyzések is elhangzottak. Mindez arra utal, hogy egyes dolgokat másként kell rendezni. Úgy gondolom, hogy a törvény az én oldalamon áll, és senki sem gátolhat meg abban, hogy dolgozzak – nyilatkozta Nikola Novaković.