2024. április 20., szombat

Tető kellene a nagycsaládos házra

A Vancsesz megépítette a falakat, de a folytatáshoz újabb anyaországi és hazai támogatásra számít

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz) március végén megkezdte Péterrévén az Ady Endre utca 23. alatt lévő régi családi ház lebontását, hogy a helyén a péterrévei Bölcső Tisza Menti Nagycsaládos-egyesület és a szövetség számára nagycsaládos székházat építsen.

A Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta: a bontási munkálatokat 38 önkéntes részvételével június derekán fejezték be. Közben megkezdték az engedélyek beszerzését, majd a nyár folyamán belekezdtek az építkezésbe, amelynek során elkészült a 120 négyzetméteres épület alapja és a falak. A napokban betonozzák az épület plafonját. A Vancseszben azt szeretnék, ha még az idén tető kerülne az épületre, valamint beköthetnék a villanyórát is. Ehhez és a munkálatok további folytatásához újabb anyaországi, illetve tartományi és köztársasági támogatásra is számítanak. A szövetség egyelőre 1,3 millió dináros anyaországi támogatást kapott, amit az eddig elvégzett munkálatokra költöttek el.

– A bontás közben kezdtük meg az engedélyek beszerzését, amelyről nem gondoltuk, hogy ennyire összetett és hosszadalmas folyamat – közölte Krizsán Vilmos. – Május 13-án megkaptuk a lokációs engedélyt. A gondok ekkor kezdődtek, mert az engedélyt nem adaptálásra adták ki, miután lebontottuk a régi épületet, hanem új ház építésére. Ezért az építési engedély kérelmezésekor derült ki, hogy az új épületet csak a mezsgyétől egy méterre építhetjük föl, ezért módosítani kellett a főtervet. A tervrajzot újra kellett rajzoltatni. Szerencse, hogy az adai Atelje tervezőiroda ingyenesen újra elkészítette a dokumentációt. A másik gondot az okozta, hogy még 2011-ben elkészítettük a főtervet. Ezt követően viszont megszigorították az energetikai előírásokat, így energetikai elaborátumot is kellett készíttetni, amelyet a péterrévei Energio Plano cég díjmentesen dolgozott ki, mivel tudják, hogy az épület nemes célt szolgál majd. A harmadik akadályra a teljes dokumentáció átadása után derült fény, amikor is Óbecse község közigazgatási hivatalából jelezték, hogy tűzvédelmi jóváhagyás is kell, amelyet végül sikerült beszereznünk. Az építési engedélyt augusztus 11-én kaptuk meg. Mostanra a kőművesek felhúzták a falakat, a napokban felrakják a falakra a mennyezeti gerendákat és a blokkokat, majd lebetonozzák az épület plafonját – nyilatkozta a szövetség elnöke.

A Vancsesz ezzel elköltötte a péterrévei nagycsaládos ház építésére szánt 1,3 millió dináros anyaországi támogatást, amelyet a bontásra, az engedélyek beszerzésére, épületanyagra és munkadíjra fordítottak. Az építkezéshez 930 000 dinárt biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint 370 000 dinárt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Krizsán Vilmos elmondta: a szövetségnek jelenleg nincs pénze az építkezés folytatására, de ahhoz, hogy még az idén tető alá kerüljön az épület, valamint bevezettessék az áramot, 1 millió dinárra lenne szükségük. Kedden megkapták a villanyáram bevezetésére szóló szerződést az áramszolgáltatótól, amelynek rövid időn belül 127 000 dinárt kell kifizetniük. Az elnök megjegyezte: a Vancsesz az építkezés folytatásához szükséges újabb támogatást anyaországi, valamint tartományi és köztársasági forrásból igyekszik előteremteni.

– A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától kértük, fogadjon bennünket az új családügyi államtitkár, Novák Katalin, hogy megismertessük a projektum részleteivel, és megbeszéljük a további támogatásokat, amire korábban már ígéretet kaptunk az elődjétől. Vajdaságban Pásztor István elnök úrral szeretnénk megbeszélést tartani, hogy megtudjuk, milyen tartományi és köztársasági támogatások megszerzésében tudnak segíteni. Hátravan egyebek között a nyílászárók megvásárlása és beszerelése, a villanyáram, a vízvezeték és a szennyvízcsatorna bevezetése és kiépítése, a toalettek felszerelése, a szigetelés kivitelezése, a helyiségek padlózatának betonozása és lapozása, a vakolás és a festés. A számításaink szerint ezek a munkálatok annyiba fognak kerülni, mint amennyibe az épület felépítése került. Az idén szeretnénk feltenni a tetőt az épületre, és beszerelni a villanyórát. A többi munkálatot jövőre folytatnánk. Nagyon szeretnénk, ha 2015 őszére már használatba tudnánk venni az épületet – közölte Krizsán Vilmos.