2024. március 29., péntek

A DP tárgyalna, de nem lép koalícióra

A Demokrata Párt kész tárgyalni a pártokkal, de korainak tartja a koalíciós megegyezés aláírását, nyilatkozta csütörtökön Bojan Pajtić, a DP elnöke. Véleménye szerint a koalíciókat úgy kell létrehozni, hogy azok minél több szavazatot hozzanak, nem pedig mindenáron.

– Azért, hogy Szerbiában vonzóbb lehessen élni, valamint hogy jogállamiságot és demokráciát építhessünk, készek vagyunk tárgyalni a pártokkal a parlamentben és másutt is – mondta Pajtić.

Szavai szerint a pártokkal arról tárgyalnak majd, hogy milyen közös intézkedéseket kell majd foganatosítani. Hozzátette, hogy pártja felkeresi majd az összes ellenzéki pártot is, mivel a szerb kormány jelenlegi politikájával nem lehet országot vezetni.

– A szerb kormány percenként hatezer euróval adósítja el a polgárait, az életszínvonal pedig hónapról hónapra egyre csak csökken – hangoztatta a DP elnöke.

A jelenlegi hatalmat kritizálva megjegyezte, hogy ma sokkal jobban élhetnének a szerbiai polgárok, ha a hatalmon levő párt Szerbia építésébe ugyanannyi energiát fektetett volna, mint Kragujevac polgármestere vagy a tartományi kormány megdöntésébe.

– Óriási energiát fektetnek bele a rombolásba, ahelyett, hogy a gazdaság és a mezőgazdaság fejlesztésével foglalkoznának. Olyan romboló társadalmat hoztak létre, amelytől a külföldi befektetők elmenekülnek – mondta Pajtić.

Borislav Stefanović, a DP alelnöke pedig megerősítette, hogy pártjuk részt vesz a Vajdaság gondjainak megoldását segítő megbeszéléseken, de nem tartja lehetségesnek a koalíciót a Szerb Haladó Párttal. Pásztor István tárgyalási meghívásával kapcsolatban megjegyezte, hogy az a vajdasági egységkormány megteremtésére tett kísérletnek tűnik, ez azonban a demokraták számára elfogadhatatlan.

– Az egyesékormánnyal kapcsolatunk világos: nem léphetünk koalícióra a Szerb Haladó Párttal, mivel a programcélok, az ideológia és a káderállomány tekintetében is nagyban különbözünk tőlük, de másként látjuk Vajdaság jövőjét és hatásköreit is. A meghívás az meghívás, a tárgyalás eredményei pedig más lapra tartoznak – mondta a párt alelnöke.

Mint ismeretes, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a szerdán megtartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy kiutat keresve egy tárgyalóasztalhoz szándékozza hívni az összes parlamenti párt vezetőjét, képviselőjét annak érdekében, hogy a statútum elfogadása kapcsán kialakított konszenzushoz hasonlóan most is kíséreljék meg az együttműködés lehetőségét, egy olyan megoldás megtalálását, amely véget vet a jelenlegi átláthatatlan helyzetnek. Pásztor a tárgyalások megkezdésére vonatkozó levelet intézett Bojan Pajtićhoz, a Demokrata Párt elnökéhez és a vajdasági kormány jelenlegi vezetőjéhez, Nenad Čanakhoz, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökéhez, de az ellenzéki parlamenti pártok vezetőihez is: Aleksandar Vučićhoz, a Szerb Haladó Párt elnökéhez, köztársasági kormányfőhöz, Ivica Dačićhoz, a Szerbiai Szocialista Párt elnökéhez, külügyi tárcavezetőhöz, továbbá Boris Tadićhoz, az Új Demokrata Párt elnökéhez, Aleksandar Popovićhoz, a Szerbiai Demokrata Párt megbízott elnökéhez és Nemanja Šarovićhoz, a Szerb Radikális Párt elnökhelyetteséhez. Kedden tíz órára invitálta a Tartományi Képviselőházba a pártelnököket vagy az általuk megbízott személyeket a vajdasági helyzet rendezésével kapcsolatos megbeszélések elindítása céljából.

Pásztor arra számít, hogy a többi parlamenti párt számára is világos lesz a tárgyalásokra szólító levél mögötti jóindulat, s véleménye szerint valamennyi politikai szervezet eleget tesz majd a felkérésnek. Mint mondta, annak, aki ma közli, nem ezt az utat tartja a legjobbnak, azt is közölnie kellene, milyen utat javasol e helyett az út helyett.