2024. április 24., szerda

Apró, de fontos lépés

A tartomány első napenergiaparkjának teljesítménye egy megawatt

Megkezdte tegnap működését az első naperőműpark Vajdaságban, Belcsény (Beočin) mellett. A Tancoš nevű helyszínen épült létesítményt Aleksandar Antić energiaügyi miniszter nyitotta meg. A három és fél hónap alatt felépített erőmű kapacitása egy megawatt.

A két és fél hektáron elterülő erőműpark a 4,5 ezer kollektorpanellel a legnagyobb naperőművek egyike Szerbiában.

Maga a telep a szlovák Prima Energy befektetőcsoport beruházása jóvoltából nyílhatott meg. Egyébként a szóban forgó szlovák cég már a hatodik napenergiapark kiépítésében vállalt részt az ország területén.

Mint az energiaügyi miniszter a megnyitó után nyilatkozta, a park tíz személynek ad munkát. A naperőműpark 2020-ig 5,5 megawatt elektromos energiát szolgáltat, vagyis 55 százalékát annak az energiamennyiségnek, amelyet Szerbia napenergiából kíván előállítani.

– Ha minden a tervezett ütemben halad, hat év múlva Szerbia energiakészletéből tíz megawatt napenergia származik. A megfogalmazott energiaügyi stratégia értelmében az államnak további száz megawattnyi energiát kell szavatolnia, ami megújuló energiaforrásokból érkezik. Erre Szerbiát nemzetközi előírások kötelezik, amelyek értelmében 2020-ig a felhasznált energia 27 százalékát alternatív forrásokból kell kinyernie. Igaz, a Tancoš naperőmű megnyitása csak egy apró lépés e cél felé, ám úgy gondolom, hogy Szerbiának sikerül majd eleget tenni az elvárásoknak – fejtette ki a tárcavezető.

Antić elmondta azt is, hogy Szerbia hosszú távú céljai közé tartozik a megújuló energiaforrások kiaknázása, fejlesztése. Megjegyezte, hogy az innen származó villanyáram drágább, mint a klasszikus módszerekkel nyert energia, ezért – amíg az ország teheti – az új technológiai eljárások mellett a fosszilis energiaforrásokat is aktívan használni fogja.

Végül a miniszter megosztotta a napenergiára vonatkozó befektetési adatokat, amelyekből kiderült, hogy tavaly világszinten 100 milliárd dollár értékben invesztáltak, azaz negyven százalékkal többet, mint 2012-ben.

Egyébként a naperőműpark három és fél hónapig tartott munkálatai összesen 1,8 millió eurót emésztettek fel.