2024. április 25., csütörtök

A zombori vasút 145 éve

Alkalmi kiállítást rendezett Zombor Város, a Vajdasági Vasúti Egyesület és a Szállítási és Logisztikai Klaszter abból az alkalomból, hogy 145 évvel ezelőtt, 1869. szeptember 11-én befutott a városba az első vonat.

A Laza Kostić Művelődési Központ galériájában ebből az alkalomból bemutatják az egykori vasútállomás és az ottani berendezések makettjét, a vasutas életet megörökítő fényképeket, a szolgálathoz kapcsolódó tárgyakat, létesítményeket és előírásokat.

A kiállítás szerzője a Belgiumban élő, zombori származású Boris Žuljević, aki a város és a vasút múltjának elkötelezett híve, vasúttörténész, és méltó emléket kíván a tárlattal állítani az első szerelvény Zomborba érkezésének, ami a későbbiekben fontos szerepet nyert a város, valamint a régió gazdasági és társadalmi fejlődésében.

A kiállítás hétfőtől szeptember 13-ig látogatható, megtekintése ingyenes, a szervezők minden polgár figyelmébe ajánlják, különösen az elemistákat és középiskolásokat szeretnék megismertetni a vasúttörténettel.

Az ünnepélyes megnyitóra csütörtökön délben, az évforduló napján kerül sor. A szervezők reménye szerint az eseményen megjelennek a Szerbiai Vasutak képviselői is, akikkel a megnyitót követően a város közigazgatási hivatalában a Zombor területén lévő vasúti kapacitások fölújítási lehetőségéről tárgyalnának, hiszen azok a gazdaság és a lakosság érdekét szolgálják.