2024. április 19., péntek

Minden fogyasztó mérőórát kap

Először fordul elő, hogy nem adóssággal kezdi a zentai önkormányzat a fűtési idényt – A cukorgyár részére ki kell fizetni a megítélt milliókat

Nyakunkon az ősz, küszöbön a fűtési idény kezdete. Zentán az önkormányzat alapította Elgas közvállalat végzi a távfűtőhálózat működtetését és karbantartását. A közelgő fűtési idény kezdetéig, október közepéig, de legkésőbb október végéig minden fogyasztónál felszerelik az elhasznált hőmennyiséget mérő kalorimétereket. Az önkormányzat már beszerezte a szükséges mérőműszereket, és ahol még nincs ilyen berendezés, a háztartásokban és közületekben egyaránt felszerelik azokat.

Amint azt Varga Viktor, a községi tanács távfűtési kérdésekkel foglalkozó tagja elmondta, a hamarosan kezdődő fűtési idényben minden fogyasztó egyenlő feltételek mellett veheti igénybe a hőenergia-szolgáltatást. A valós fogyasztást mérő kaloriméterek felszerelésével nem fordulhat elő többé, hogy az egyforma alapterületű intézményekben, mint amilyen a színház és a múzeum, az egyikben háromszor többe kerüljön a fűtés, mint a másikban, ahol már fel van szerelve a mérőóra.

A lakótömbökben, alállomásonként továbbra is egy-egy mérőműszerrel mérik a hőenergia fogyását, a lakókon múlik, hogy megszervezzék, figyelemmel kísérjék a fogyasztást, és amikor a külső hőmérséklet megengedi, szabályozzák, lejjebb vegyék a fogyasztást. Egy kis odafigyeléssel nagyon sok kilowatt hőenergia takarítható meg.

Az előttünk álló fűtési idényben továbbra is – még utoljára – a cukorgyár gázkazánjai szolgáltatják a meleget a több mint kétezer fogyasztó számára. A gyár vezetősége elégedetten állapította meg, hogy a sokéves átlagtól eltérően a jelenlegi önkormányzattal kiváló és a felek kölcsönös érdekeit szem előtt tartó együttműködés alakult ki. A cukorgyár az elmúlt években jelentős anyagi támogatást nyújtott több közintézménynek, a kórháznak, az iskoláknak stb.

Az új fűtési idény küszöbén állunk, és hosszú évek után először kezdik meg a távfűtést úgy, hogy a község nem tartozik az előző idényből tízmillió dinárokkal. Korábban rendszeresen adós maradt a község.

A demokrata vezetésű önkormányzat és a cukorgyár között még voltak komoly viták és nézeteltérések, például a 2011/2012-es fűtési idényre a községi képviselő-testület nem volt hajlandó jóváhagyni a gáz árának növekedését kísérő fűtési díjszabás emelését. Az akkori „olcsó” politikai pontok árát a jelenlegi önkormányzat kénytelen megfizetni, a polgárok pénze bánja a téves döntéseket. A hőszolgáltató ugyanis beperelte az önkormányzatot, az illetékes bíróság pedig már másodfokon is helybenhagyta a cukorgyár keresetét, aminek következményeként a község kasszájából több mint tízmillió dinárt kénytelen kifizetni a cukorgyárnak a 2011/2012-es idényben keletkezett hiány kárpótlására. Ez a pénz jól jött volna infrastruktúra fejlesztésére és egyéb közkiadások fedezésére.

A kamatokat és a bírósági eljárás költségeit is beleszámítva több mint 14 millió dinárt kellett volna kifizetnie a községnek, a cukorgyár azonban elengedte a kamatok felét, és a község szeptember 1-jétől számítva a jövő év áprilisáig nyolc egyenlő részletben törleszti a cukorgyárnak a 12,5 millió dinárt. Gyakorlatilag a halasztott fizetésnek köszönhető, hogy nem zárolták a község folyószámláját, és nem került sor az azonnali kényszerbehajtásra.