2024. április 25., csütörtök

Autonómiát remélnek a tuaregek

Az Észak-Maliban élő tuaregek autonómiájáról kezdődött tárgyalássorozat a héten Algériában, azzal a céllal, hogy az afrikai ország kormánya rendezze a viszonyát a népcsoporttal. A tuaregek Azawadnak nevezik az általuk lakott északi országrészt, és az felelne meg nekik, ha a terület önállóvá válna. Mali központi kormánya hallani sem akar erről.

Már az algériai megbeszélések előtt megüzente: ha a tuareg csoportok Azawadot az ország szerves részének tekintik, az autonómia bármelyik formájáról hajlandó velük tárgyalni, de a terület függetlenségéről nem. Az egyeztetésekbe (közvetítőként) bekapcsolódott az algériai kormány, az ENSZ és az Afrikai Egységszervezet is, hisz parázs vitákra is számítani lehet.

Tavaly az ország kelti részében fekvő Kidalban feldühödött tuaregek megakadályozták a kormányfő repülőgépének landolását, és összetűztek az ellenük kivezényelt katonákkal. Az idén májusban viszont majdnem meglincselték a hozzájuk látogató Moussa Mara miniszterelnököt, aki békéltetni ment a térségbe. Kidalban és környékén ugyanis a tuareg szeparatista szervezetek fellázadtak, amiért a kormány még nem teljesítette autonómia-követeléseiket.

A tuaregek 2013 elején részt vettek az Észak-Malit elfoglaló iszlamisták elleni harcokban, a francia intervenciós erők oldalán. A franciák a mali kormány felkérésére avatkoztak be, azzal a céllal, hogy megakadályozzák az iszlamisták előretörését és az ország teljes elfoglalását. Ellentámadásuk sikerült, a fanatikus iszlamistákat megfutamították.

A hadjáratban résztvevő őshonos tuaregeknek a franciák autonómiát ígértek, amit a mali kormány sokáig ellenezett. Figyelmen kívül hagyta az autonómia-követelésüket, sőt a tuaregeket lázadóknak tekintette. Az elutasítás és megbélyegzés miatt az idén fellázadtak a tuaregek, akiket – jelentős katonai sikereik után – sikerült lecsillapítani Észak-Maliban.

Autonómia-követelésükről azonban nem hajlandóak lemondani. Algériában jelenleg erről egyezkednek. A cél a válság rendezése Mali északi részében, ahol a tuareg szakadár milíciák 2012-ben legyőzték a hadsereget, átvették a hatalmat, és kikiáltották a független Azawad államot. Ezután jelentek meg és hódítottak meg a térséget a fanatikus iszlamisták, akiket tavaly a franciák és a tuaregek futamítottak meg. A népcsoport azóta szeretné rendezni helyzetét, és elfogadtatni a követeléseit a központi kormánnyal, amely még mindig a francia katonák segítéségre szorul a rend biztosításában.

Az ENSZ tavaly nyáron 11 200 kéksisakost és 1440 rendőrt küldött Maliba. A kontingens feladata a városok és a civilek védelme, illetve az állam szuverenitásának kiterjesztése az ország északi részére, a helyi (és a francia) erőkkel együtt.