2024. április 25., csütörtök

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Apollo Tyres gumiabroncsgyárához nyújtandó beruházási támogatást

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar kormány 95,7 millió eurós regionális beruházási támogatást nyújtson az Apollo Tyres (Magyarország) Ltd. számára a gyöngyöshalászi gumiabroncsgyár felépítéséhez. Ezzel véglegesen eldőlt, hogy az indiai multinacionális vállalat Magyarországot választja közép-kelet európai befektetése helyszínéül. Korábban Szlovákia is felmerült lehetséges beruházási bázisként.

„Az Apollo Magyarország beruházási projektuma a tervek szerint 975 új munkahelyet teremt Gyöngyöshalászon. Ezzel jelentősen fellendíti a régió fejlődését anélkül, hogy az egységes piac indokolatlan torzulásához vezetne” – ismertette a közlemény az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke Joaquín Almunia állásfoglalását.

Az Apollo Tyres Gyöngyöshalászon megvalósuló fejlesztése Magyarország aktív befektetőbarát politikájának legújabb sikere – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Európai Bizottság döntését.

Az NGM közleménye hangsúlyozta: az indiai multicég több vetélytárs közül választotta Magyarországot, amikor legújabb közép-kelet-európai gumiabroncsgyárának helyszínéről döntött.

Az összesen 140 milliárd forintból megvalósuló gyárban a tervek szerint naponta 16 ezer személyautó- és 3 ezer haszongépjármű-abroncsot gyártanak majd – közölték.

A kormány elkötelezett a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában, ezért 48,2 millió euró közvetlen támogatással, 2,8 millió euró foglalkoztatási támogatással és 44,7 millió euró adókedvezménnyel segíti a magas munkanélküliséggel küzdő településen megvalósuló beruházást – áll a közleményben.

Magyarország júniusban jelentette be a beruházás támogatásának szándékát.

A gyár az észak-magyarországi Gyöngyöshalászon fog megépülni. Ez a térség a magas munkanélküliség, illetve az uniós átlagtól jócskán elmaradó GDP miatt az EU-előírások értelmében regionális támogatásra jogosult. Az állami támogatást a meglévő támogatási programok keretében nyújtják, ám tekintettel a meglehetősen nagy összegre és a verseny torzulásának ebből fakadó fokozott kockázatára be kellett jelenteni a brüsszeli bizottságnak, hogy az elvégezhesse az egyedi értékelést és jóváhagyást.

Az Apollo Tyres 2008-ban már egyszer előkészítette egy magyarországi gyár felépítését Gyöngyösön, ám akkor meghiúsult a fejlesztés. Az Apollo Tyres a gyöngyösi kudarc után azt a tájékoztatást adta, hogy más magyarországi, illetve szlovákiai helyszínt keres a beruházás megvalósítására. Ezt követően, a válság évei alatt nem érkezett hír a beruházásról, de az idén május végén a magyar gépjárműgyártók és beszállítók honlapja, az autopro.hu szakportál szlovák lapinformációkra hivatkozva azt írta, hogy az indiai Apollo Tyres gumigyár Magyarországot választotta Szlovákia helyett kelet-európai beruházása helyszínéül. Luis Ceveniz, az Apollo cég európai vezetője az Aktualne.sk hírportálnak azt mondta: olyan gazdasági szempontok miatt döntöttek Magyarország mellett, mint a költségek, a szakismeret, a rendelkezésre álló nyersanyagok és az infrastruktúra minősége.

Az Apollo Tyresnek jelenleg Indiában, Dél-Afrikában és Hollandiában vannakk gyártókapacitásai.