2024. április 20., szombat

Bajatović: A gáz csak minimálisan drágulna

Csak minimálisan emelkedne a gáz ára, ha az ukrán válság miatt a téli hónapokban ideiglenesen szünetelne a gázszállítás Oroszországból – nyilatkozta a Blicnek Dušan Bajatović, a Srbijagas gázszolgáltató közvállalat vezérigazgatója.

– Az udvarnoki gáztározót teljesen feltöltöttük, itt mintegy 450 millió köbméter földgázt tartalékolunk. Ez a mennyiség három hónapra képes fedezni a háztartások szükségleteit, nem számítva a gazdaság energiaigényét. Orosz gázzal töltöttük fel a tározót, amit a hosszú távú szerződésben lefektetett áron vásároltunk. További földgázmennyiséget is szavatolni tudunk, aminek az árára viszont ráterhelődik a magyarországi szállítás és tárolás költsége, erről azonban még nem született döntés.

– Előbb áttekintés készül Szerbia teljes energiaigényéről. Ha úgy ítéljük meg, hogy szükség lesz további gázmennyiségre, igyekszünk majd beszerezni. Ez befolyásolná az árat, de nem nagy mértékben – közölte a napilapnak Bajatović, aki az előreláthatatlan tényezőkre hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, hogy mekkora áremeléssel számolhatnak a fogyasztók a helyzet rosszabbra fordulása esetén.

A Tanjug közlése szerint Zorana Mihajlović kormányalelnök – a korábbi energiaügyi miniszter – azt szorgalmazza, hogy az udvarnoki gáztározóban rendelkezésre álló mennyiségen túl magyarországi gáztározókból további gázmennyiséget szavatoljanak az ország számára.

Az ukrán–orosz gázvita idején, 2009 januárjában volt legutóbb gázhiány Szerbiában, akkor leállt a gázszállítás Ukrajnában. Magyarországról szállítottak be gázt Szerbiába, aminek köszönhetően sikerült komolyabb nehézségek nélkül átvészelni a gázhiányt.