2024. április 25., csütörtök

Napraforgóvirágba borult Szabadka főtere

Szombaton rendezték meg az első Napraforgónapot Szabadka főterén. Igen sok érdeklődőt vonzott az egész napos színes program, amely többféle kreatív műhelymunkát, játék- és sportolási lehetőséget, valamint bábelőadást, népzenei és könnyűzenei koncertet ölelt fel.

A standokon egyebek között hidegen sajtolt napraforgóolajat, napraforgómézet kínáltak, napraforgós kenyeret, péksüteményt lehetett kóstolni. Aki a déli órákban kilátogatott a főtérre, néhány szál gyönyörű napraforgót is hazavihetett a vázába. A Napraforgónap megszervzésének ötlete Rudolf Waltertől, a Galleria Szálloda német származású tulajdonosától ered, aki felfigyelt arra, milyen szép látványt nyújt nyaranta a város könyéki a szántóföldeken a rengeteg virágba borult napraforgótábla. Ezzel a rendezvénnyel – amelyhez a város önkormányzata is támogatást nyújtott – Walter úr szeretné felhívni a befektetők figyelmét is Szabadkára, és szeretné, ha a város minél ismertebb lenne. Maglai Jenő polgármester egyebek között arról szólt, ez az első alkalom, hogy egy beruházó szervez programot. Reményét fejezte ki, hogy mind több ehhez hasonló, szép számú látogatót vonzó rendezvény gazdagítja a városi rendezvények sorát.

A rendezvénynek versenyjellege is volt: kihirdették a győztest a legmagasabb napraforgó és a legnagyobb átmérőjű napraforgófej kategóriában. Mindkét kategória győztese a Rózsa Lajos által termesztett növény lett. Az általa benevezett napraforgófej átmérője 51 cm, a díjnyertes napraforgója pedig 467 cm magas volt. A díjazottak között van Kucsera Géza (45 cm-es átmérőjű napraforgófejjel), Faragó Róbert (44 cm-es napraforgófejjel és 420 cm-es napraforgó-magassággal), valamint Dimitar Radulović (415 cm-es napraforgóhosszal). Mindannyian értékes jutalmat kaptak a Galleria Szállodától. Walter úr azt is elárulta, a verseny meghirdetésekor ő is ültetett napraforgót a kertjében, de a legnagyobb napraforgófej átmérője is csak 30 cm, de nem bánja, mert több héten át gyönyörködött a pompás sárga virágban.