2024. április 20., szombat

Közös ukrán-NATO hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn az ukrán haditengerészet és több NATO-ország a Fekete-tenger északnyugati részén a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és Kijev között pénteken életbe lépett, törékeny tűzszünet ellenére.

Az ukrán hadsereg szóvivője közölte, hogy hét ukrán hadihajó és öt NATO-hajó vesz részt a háromnapos katonai manőverezésen. Arról nincs információ, hogy mely országok küldtek hajót a térségbe.
Oroszország hevesen kifogásolta a gyakorlatot, teljességgel elfogadhatatlannak nevezve azt, és válaszul egy rakétahordozó cirkálót irányított a Földközi-tengerre.

Az ukrán katonai szóvivő közölte, a válságzónában megrendezett hadgyakorlat azt biztosítja, hogy képesek létrehozni és ellenőrizni egy biztonsági zónát a tengeren.

A manőver Ukrajna délnyugati partjainál, vagyis a márciusban orosz fennhatóság alá került Krím félszigettől nem messze folyik. A térségben fekvő Szevasztopol közelében megrendezett hadgyakorlatok korábban is feszültséget okoztak Moszkva és Kijev között.

A jelenlegi válsághelyzetre tekintettel a manőver nem érinti az Ukrajna délkeleti partjainál lévő Azovi-tengert, amelyet gyakorlatilag Oroszország tart fennhatósága alatt.

A hétfőn kezdődött hadgyakorlat mellett az észak-atlanti szövetség egyes tagállamai és Ukrajna hadseregének egységei a tervek szerint szeptember 16. és 26. között Nyugat-Ukrajnában is közös hadgyakorlatot tartanak. Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának korábbi közlése szerint a 15 ország részvételével megrendezendő, Rapid Trident (Gyors Szigony) elnevezésű hadgyakorlaton az Olaszországban állomásozó 173. légi szállítású amerikai dandár 200 katonája is részt vesz.

Mióta Ukrajna 1997-ben partnerségre lépett az Észak-Atlanti Szövetséggel, évente több közös ukrán-NATO hadgyakorlatot tartanak az országban. A kelet-európai állam nemrég ismét bejelentette, hogy csatlakozni akar a katonai szövetséghez, tovább növelve a feszültséget Moszkvával.