2024. április 25., csütörtök

Zenta ünnepel

A Budapest Bár és a Riblja Čorba lép föl a városnapi ünnepségen

Zentán szeptember 10-étől 14-éig tartanak a városnapi ünnepségek.

Szerdán, 10-én délután 5 órakor a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisén a zentai csata áldozatairól emlékeznek meg, ezt követően 6 órától pedig a múzeumban Testvérvárosi kaleidoszkóp címmel a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria alkotásait mutatják be. A tárlatot Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere nyitja meg. Este 7 órától a városháza dísztermében a Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány női kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar, a hódmezővásárhelyi Fandante kórus és Patricia Bach chicagói opera-énekesnő hangversenyén vehetnek részt az ünneplők, fél 9-től pedig az előcsarnokban Ceglédi Rudolf polgármester és Tari László helytörténész kiállítást nyit meg a városháza centenáriuma alkalmából, és a zentaiak ekkor csodálhatják meg először a kilátótorony díszkivilágítását is.

Csütörtökön, 11-én, a zentai csata évfordulójának napján 9 órától a Zentai Fúvószenekar kürtöli szét az ünnep hírét az Alltech Nyári Pavilonban, 10 órától pedig a községi képviselő-testület ünnepi ülésén átadják a város legrangosabb kitüntetéseit. Délben a Tisza-parti emlékhelyen megkongatják az emlékharangot, az ünnepség házigazdái és vendégeik pedig elhelyezik a kegyelet virágait. A koszorúzáson a Szent Longinus egyesület vitézei is közreműködnek. Délután 5 órakor a Kis Szent Teréz-templomban hálaadó szentmisét tartanak, a Fő téren pedig megnyitják a szőlő, a sajtok és a borok utcáját, majd este 7 órától a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversenyén kapcsolódhatnak ki az érdeklődők. 8 órától a népszerű Budapest Bár zenekar biztosítja a kiváló hangulatot.

Pénteken este 6 órától Jézus szíve templomban, a Zentai Egyházzenei Fesztivál nyitóhangversenye keretében a Szegedi Kamarazenekar ünnepi hangversenyét tartják meg az Európa sorsát meghatározó ütközet 317. évfordulója alkalmából. A Stevan Sremac Emlékházban pedig Aleksandar Gatalica neves hazai író, műfordító és Mileta Aćimović kritikus estjén vehetnek részt az irodalomkedvelők. 8 órától a Fő téren a legendás Riblja Čorba zenekar koncertezik.

Szombaton, 13-án 9 órakor a Népkertben tartományi tájfutóbajnokságot rendeznek a Zentai Rendőrállomás Független Szakszervezetének a szervezésében, 10 órakor pedig az általános és középiskolák Vuk díjas diákjait köszöntik a városházán. A Fő téren ugyanebben az időpontban a Zentai Ifjúsági Szervezet Városnapi kincskeresője veszi kezdetét, 13 és 18 óra között pedig a Civil Falu várja az ünneplőket. A zenepavilonban délután 1 órától a helybéli Coracao do Brasil zenekar koncertje biztosítja a jó ebédhez szóló nótát, 2 órától pedig a községbeli hagyományőrző csoportok lépnek föl a nagyszínpadon, miközben a Fő téren délután fél 4-ig a budapesti Kedvcsinálók társulatának a gólyalábasai szerveznek látványos és interaktív mulatságot a legkisebbek számára. A városi parkban délután 3-tól 5 óráig rendezik meg a hagyományos virágkötészeti versenyt, a Civil Faluban pedig fabatkát gyűjthetnek a gyermekek, amit különböző ajándékokra válthatnak be. Fél 4-kor kezdődik a Flamenco Táncklub és a Midnight tánccsoport látványos felvonulása, amit gálaműsor követ. A Népkertben délután 5 órától a XI. Nemzetközi Hőlégballonversenyre és a IV. országos kupadöntőre várják az érdeklődőket. A nagyszínpadon pedig Testvérvárosi fúvós kavalkád címmel a bácskertesi, a hódmezővásárhelyi, a székelykeresztúri és a zentai fúvószenekar lép fel. Este 6 órától a Művelődési Ház kiállítási termében kihirdetik a virágkötészeti verseny eredményeit. A kiállítást ifj. dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa nyitja meg. Fél 8-tól a kalocsai néptáncegyüttes mutatkozik be, majd 9 órától a Zentai Magyar Kamaraszínház Az ember csatája című színdarabot mutatja be. Az alkotás Gyarmati Kata Krónika és Madách Imre Az ember tragédiája című művének felhasználásával készült.

Természetesen az idén is lesz tűzijáték, amelyben 10 órától gyönyörködhetnek a zentaiak, ezután pedig a helybéli O-ruk és Allow zenekarok koncertjén bulizhatnak a rockzene kedvelői.

Vasárnap a zentai Arcus Íjászklub nemzetközi örömíjászversenyével zárul az idén is igen változatos városnapi rendezvénysorozat.