2024. április 19., péntek

Hűt is, fűt is

Kész a napelemes fagylaltoskerékpár fejlesztett verziója is – a találmányt érdeklődés övezi külföldön

Két évvel ezelőtt tűnt fel Szabadkán az első napelemmel működő fagylaltoskerékpár, melyen Robert Grabarević és testvére, Josip, a különleges jármű megálmodói, szakemberek bevonásával három évig dolgoztak. A világon is egyedülállónak számító találmányon párhuzamosan három helyszínen dolgoztak, s nemrégiben elkészült belőle a második darab is, mely számos új fejlesztéssel rendelkezik.

Robert Grabarević csupán fagylaltot akart árulni a tengerparton egy három keréken közlekedő hűtővitrinből, melynek eredménye egy saját fejlesztésű, díjnyertes és a legteljesebb mértékig környezetbarát fagylaltoskerékpár lett. Mivel sem árban, sem minőségben nem talált az elképzeléseinek megfelelőt, így aztán kifejlesztett egyet, melyben a napenergia hűti a fagylaltot, a mosogatóba érzékelőket építettek be, saját víztartállyal rendelkezik, sőt a szennyvíz is egy beépített tartályba folyik, s találmánya teljesen más irányba terelte történetét. Még mielőtt fagyi-árus vált volna belőle, a Solar Ice Kft. az innovációs technológia, a kutatás és fejlesztés felé fordult, s bár a szűkös támogatás miatt csak nagyon lassan halad a testvérek szekere, találmányuk iránt máris sokan érdeklődnek külföldről, így jó ideje a termelőkapacitások növelésén dolgoznak.

– Amikor két évvel ezelőtt május elsején megjelentünk a fagylaltosjárművel Palicson, elsősorban tesztelni szerettük volna a gépünket, és nem is számítottunk arra, hogy maga a jármű iránt ekkora érdeklődés lesz, s már az első napon öten is meg akartak vásárolni egy ilyen fagylaltosbiciklit. Ekkor merült fel bennünk, hogy nem a fagylalt eladására kellene koncentrálnunk, hanem a jármű gyártására. Az elmúlt két évben több kiállításon és versenyen vettünk részt, némelyiket meg is nyertük, ami pénzjutalommal is járt, így tovább dolgozhattunk a fejlesztéseken és az alapanyagok, szerszámok beszerzésén, a napokban megkapjuk a CE minősítést is, illetve rendelkezünk az összes szükséges dokumentációval és engedélyekkel, hogy külföldre szállíthassuk a fagylaltosbiciklit. A szereplések révén egyre többen szereztek tudomást a napelemes fagyiskocsinkról, azonban sajnos még mindig nem tudjuk megkezdeni a sorozatgyártást, mert sem az állam, sem a város nem ismeri fel az ötlet nagyszerűségét és a benne rejlő lehetőségeket, így aztán a támogatások is elmaradnak – mondja Robert.

A családi vállalkozást és a napelemes járművet azonban külföldön másként ítélik meg, többen is jelezték, hogy szeretnének tőlük vásárolni ilyen fagylaltoskerékpárt, emellett a németországi Fraunhofer Tudományos Kutatóintézet bekapcsolta őket a Horizont 2020 zöld járművek projektumába, melynek keretében tesztelhetik a legújabb bioszoláris paneleket is. Az anyagi nehézségek ellenére önerőből mégis sikerült elkészíteniük a második mozgó fagylaltosjárművet, mely több újítással is rendelkezik. Többek között egy intelligensebb szoftvert és hardvert fejlesztettek ki, jelentősen csökkentették a jármű súlyát, a legújabb generációs akkumulátorokat, továbbá könnyebb és minőségibb szoláris paneleket építettek be, fejlesztették a meghajtó rendszert, modernebb technológiával és megújult külsővel rendelkezik, s nem utolsósorban az univerzálissá átalakított alváz lehetővé teszi, hogy a hűtés mellett immár sütésre is alkalmas legyen, azaz nemcsak fagylaltot lehet árulni, hanem például szendvicset, hot dogot, palacsintát is. A Grabarević fivérek második fagylaltosjárműve már el is kelt, s hamarosan Budapesten tűnik majd fel.

– Sajnos a közterületről szóló városi rendelet az elmúlt két évben nem tette lehetővé, hogy a városban fagyit áruljunk és a befolyt pénzt a fejlesztésre fordítsuk, sőt emiatt még büntetést is kaptunk. Igaz, emiatt nem estünk el hatalmas bevételektől, de nagyon fontos lett volna, hogy a járművünkkel megjelenjünk, és tudjanak, halljanak rólunk és a találmányunkról. Maga a napenergia nem újdonság, azonban ez a napenergiával működő fagylaltoskocsi már igen, illetve immár nemcsak hűt, hanem fűt is. Emellett számos egyéb területen is fel lehet használni az általunk kidolgozott és levédetett rendszert, s húsz másik terméket lehet így létrehozni. Maga a fagylaltoskerékpár iránt van érdeklődés, csak idén tizenöt darabot adhattunk volna el, ha lenne kapacitásunk a gyártásra. Éppen ezért azt tervezzük, hogy átköltözünk a kisbajmoki Vámszabad övezetbe, ugyanis jelenleg a saját garázsunkban, az Üzleti Inkubátorban és egy kis lakatosműhelyben is dolgozunk, így mindenképpen könnyebb lenne a gyártás, ha minden egy helyen történne, illetve nagyon sokat segítene rajtunk, ha mentesülnénk a vám és adók fizetése alól, hiszen az alapanyagok egy részét az unióból hozatjuk be, majd a készterméket az uniós piacra szállítjuk ki. A következő hat hónapban mindenképpen szeretnénk legalább öt-hat embert alkalmazni, mert jelenleg újabb négy jármű készítésén dolgozunk és reményeink szerint további megrendeléseink is lesznek – mondta a Solar Ice Kft. tulajdonosa.