2024. április 19., péntek

Radomir Konstantinović hagyatéka

Rendezvények által szeretnék továbbvinni a nagy gondolkodó eszméit

Megalakult a Radomir Konstantinović Hagyatékát Gondozó Tanács, melynek első ülésére pénteken került sor. Radomir Konstantinović szabadkai születésű író, filozófus a demokrácia és az európai értékek híve, valamint nagy ellenzője volt a nacionalizmusnak és a háborúnak. Három évvel halála után alakult meg a hagyatékát gondozó tanács, melynek elnöke, Latinka Perović úgy fogalmazott, azzal, hogy Konstantinović Szabadka szülötte, különféle formákban a város is bekapcsolódik hagyatékának gondozásába, az arról való megemlékezésbe.

Mint elhangzott, a tanács máris döntést hozott arról, hogy októberben, az író halálának hónapjában megszervezik a Radomir Konstantinović-napokat, melyet a Szabadkai Városi Könyvtár bonyolítja majd le, kerekasztal-beszélgetést szerveznek, úgyszintén Konstantinovićhoz kötődően, s tervben van a Radomir Konstantinović-díj megalapítása is.

Maglai Jenő polgármester elmondta, hosszú előkészületek előzték meg az alakuló ülést és a Konstantinović hagyatékának gondozásával megbízott személyek előtt komoly munka áll ezen a téren. Mint mondta, ez egy régi adósság e közösség felé, s fontosnak tartották, hogy azokat az elveket, politikai célokat és gondolkodásmódot, amelyet Radomir Konstantinović, mint a szerb irodalom és filozófia egyik legkiemelkedőbb huszadik századi alakja vallott és képviselt, felelevenítsék, megőrizzék és tovább építsék.

– Ez egyben kiváló alkalom arra is, hogy Szabadkán, az országban és talán az országon kívüli legjelentősebb értelmiségiek elmondhassák véleményüket, s azt a szellemiséget, mely városunkat jellemzi, továbbvigyék, hirdessék. Úgy vélem, a város számára egy kiemelkedő kulturális eseménnyé növi ki magát a Radomir Konstantinović-napok rendezvény s ez egyben esélyt ad arra, hogy változtassunk azon a gondolkodásmódon, mely ezt az országot, régiót jellemezte az elmúlt évtizedekben.

A polgármester még hozzátette, tervben van Konstantinović szülőházánál egy emléktábla kihelyezése, valamint az is szóba került, hogy a jövőben utcát neveznek el róla.