2024. március 29., péntek
XVII. KOSÁRLABDA VB, SPANYOLORSZÁG

Új szakasz, új remények

A szerb válogatott tagjai ugyan semmivel sem tudják alátámasztani a derűlátásukat, viszont hisznek benne, hogy nem a nyolcaddöntő meccs lesz az utolsó fellépésük a spanyolországi kosárlabda vb-n. A csoportban nyújtott erősen ingadozó, és összességében szerény teljesítmény után holnap 18 órakor Görögországgal vív meg a szerb válogatott, a győztes pedig bejut a nyolc legjobb közé, amit, ha sikerül, itt már mindenképpen sikerként kellene elkönyvelni.

Az utolsó fordulóban nem történtek csodák, az esélyesek minden meccsen érvényesítették a papírformát. Kivételt a Fülöp-szigetek–Szenegál és az Ausztrália–Angola meccsek képeznek, hisz a már továbbjutott gárdák félvállról vették a kiesők elleni mérkőzéseket, és érdekes csupán a kiegyensúlyozott C csoportban volt, ahol az USA kivételével mindegyik válogatott negatív kosáraránnyal zárt, s ahol Új-Zéland szolid csapata az utolsó pillanatban, a finneket és Ukrajnát is kiejtve, jutott a 16 legjobb közé. Végül csupán a szlovénok lehetnek mérgesek, mert ha Ausztrália legyőzte volna Angolát, ők lettek volna a csoportelsők, függetlenül a litvánok elleni vereségtől.

Semmiről sem döntött a spanyol–szerb meccs, a vendéglátók pedig az első félidőben szereztek nagy előnyt, amit a szerb csapat már nem tudott veszélyeztetni. Ilyen körülmények között szükségtelenül ideges volt a hajrá, amelyben Đordević kapitány két, spanyol kollégája pedig egy technikait kapott. Esetleges büntetésről még nincs hír, de nem lenne meglepetés, ha a szerb kapitány eltiltás miatt holnap nem ülhetne a kispadon a görögök elleni meccsen.

Ez a találkozó, noha a görögök az első szakaszban többet mutattak, nem tekinthető előre lefutottnak. Soraikban sincsenek kimondott sztárok, de eddigi teljesítményük sokkal kiegyensúlyozottabb volt, mint a szerb csapaté. Ennek azonban egyetlen 40 percen belül nincs szükségesen jelentősége, és nem lesz csoda, ha Szerbia mégis nyer, amivel esélyt kapna arra, hogy a negyeddöntőben még egyszer megmérkőzzön Brazíliával, esetleg az előkészületek során könnyen legyőzött Argentínával.

A nyolcaddöntő párjai, ma: USA–Mexikó (16), Horvátország–Franciaország (18), Szlovénia–Dominikai köztársaság (20), Spanyolország–Szenegál (22), holnap: Litvánia–Új-Zéland (16), Görögország–Szerbia (18), Ausztrália–Törökország (20), Brazília–Argentína (22). 

EREDMÉNYEK

5. forduló, A csoport: Brazília–Egyiptom 128:66, Spanyolország–Szerbia 89:73, Franciaország–Irán 81:76, B csoport: Görögország–Argentína 79:71, Horvátország–Puerto Rico 103:82, Fülöp-szigetek–Szenegál 81:79, C csoport: Új-Zéland–Finnország 67:75, USA–Ukrajna 95:11, Törökország–Dominikai köztársaság 77:64, D csoport: Angola–Ausztrália 91:83, Mexikó–Dél-Korea 87:71, Litvánia–Szlovénia 67:64.