2024. április 20., szombat

Diplomások riogatják Pekinget és Delhit

Húsz éven belül jelentősen lassulhat a világgazdaság, a termelés lefékeződése következtében. A Moody’s hitelminősítő úgy számol, hogy emiatt már 2020-ig közel fél százalékkal gyengül a globális gazdaság, az azt követő öt évben további egy százalékos visszaesés következhet.

A gondok okozójának tartott termeléscsökkenést a lakosság elöregedésével, és a munkaképes korúak számának csökkenésével hozzák összefüggésbe a tekintélyes nemzetközi hitelminősítő szakemberei. A probléma nagyon sok fejlett és feltörekvő országot fenyeget. Ezért a Moody’s szakértői több megoldási javaslatot is megfogalmaztak, amelyeket a minap tanulmányban ismertettek. A gazdasági fejlődés megőrzésére egyebek mellett a munkában résztvevő nők és fiatalok számának növelését is javasolják.

A világ két legnépesebb országában, az 1,23 milliárd lakosú Indiában és az 1,35 milliárd népességű Kínában egyáltalán nem lesz könnyű a feladat megvalósítása, hisz sok területen már jelenleg is nehézkes a foglalkoztatás bővítése. Különösen azok körében, akik a felsőfokú végzettségűek, vagy az alacsony szakképzettségűek táborába tartoznak. Igaz, a közepesen képzett munkaerő terén India hamarosan 13 millió fős hiánnyal fog küzdeni.

Különösen nagy gondot azonban mégis az okoz, hogy mindkét országban már-már egy kisebb hadseregnyi fiatal (egyetemi) diplomásnak nincs munkája. Ez a tömeg egyre türelmetlenebb. Szakértők egy része emiatt azt sem tartja kizártnak, hogy elégedetlenségük akár szociális robbanást is okozhat, ami súlyos megrázkódtatásokhoz vezethet mindkét országban.

A politikai és a gazdasági rendszer destabilizálásának veszélye elsősorban a kínai vezetést nyugtalanítja. Pekingben attól tartanak, hogy a diplomás munkanélküliek az 1989-es rendszerellenes tiltakozáshoz hasonló demonstrációsorozatot indítanak el.

Tavaly mintegy hétmillióan fejezték be valamelyik kínai felsőoktatási intézményt, hétszer annyian, mint hét évvel korábban. A diploma átvétele óta egy részük még mindig nem tudott elhelyezkedni. Hivatalosan „csak” egymillió friss diplomás keres munkát (a tavaly végzettek közül), a valóság azonban alighanem sokkal lehangolóbb. Becslések szerint akár 2,5 millióan is lehetnek azok a fiatalok, akik tavaly vették át a diplomát, de munkájuk azóta sincs.

És ez csak az elmúlt év „termése”. A túlképzés visszafogása végett az illetékesek legalább hatszáz kínai egyetemet át akarnak alakítani szakmunkásképző intézetté.

Indiában hasonló a helyzet: hivatalos adatok szerint a 29 év alatti diplomások közül minden harmadik munkanélküli. Az alulfoglalkoztatottak aránya is magas. Sőt, Indiát az utóbbi időben az egyetemet végzett vasúti kalauzok országaként is emlegetik.

A diplomás munkanélküliek egyelőre sem Kínában, sem Indiában nem lázadnak. Elégedetlenek és csalódottak ugyan, de még bíznak abban, hogy egyszer majd kapnak munkát.

Amíg pedig nem lesz állásuk, csak halmozódnak a sérelmeik, amitől mindkét ország kormánya egyre nyugtalanabb.