2024. április 23., kedd

Szántásban versenyeztek a zentai gazdák

Tizenkét és hetvenhárom éves résztvevője is volt a versenynek

Már a kora reggeli órákban traktorok motorjának a zaja rázta fel a határt a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat gyümölcsösének és mintaparcelláinak a környékén. A munkagépek, fényes, kiélezett ekéket vontatva vonultak fel a dűlőúton, hogy részt vegyenek a szakszolgálat és a Zentai Gazdakör által közösen, ötödik alkalommal megszervezett Aranybarázda elnevezésű szántóversenyen. A megmérettetésen összesen 24 községbeli versenyző vett részt egy-, két-, három- és négy vagy többvasú ekével.

Az időjárás egyébként a szervezőknek és a versenyzőknek is kedvezett, ugyanis az előző nap leesett eső felpuhította a talajt, így igencsak szép szántást produkáltak a vállalkozó kedvű mezőgazdasági termelők, ezenkívül a rekkenő hőség sem kínozta a jelenlévőket. Egyedül a szántóversennyel párhuzamosan, a Mezőgazdasági Szakszolgálat által szervezett hagyományos őszi mintaparcella-bemutatót kurtította meg egy hirtelen jött zápor. A szemle résztvevőinek a többsége ugyanis jobbnak látta, hogy a szántóverseny kedvéért felállított lakodalmas sátor oltalmában, a szervezők által biztosított ebédet fogyasztva, egymással beszélgetve szemlélje meg az igencsak bőségesnek ígérkező kukoricatermést.

A modern mezőgépek mustrája mellett a szervezők lovasszántás-bemutatóval is előrukkoltak, így a jelenlévők megtekinthették azt is, hogy őseink miképpen törték a földet két ló és egy csikó erejével.

A szántóversenyen a következő eredmények születtek: egyvasú ágyeke kategóriájában Serfőző Ferencet kiáltották ki bajnokká, a kétvasú ekével történő szántásban pedig Sárvári Nándor bizonyult a legjobbnak. A háromvasú ekék mezőnyében Horváth Kátai Csaba, a négy- és többvasú ekével pedig a Varga Rudolf szántása bizonyult a legsikeresebbnek. A szántóverseny legfiatalabb versenyzőjét, a tizenkét éves Kalinić Igort is megjutalmazták, és díjat kapott a 73 éves Kőrösi László, az idei verseny legidősebb résztvevője is. A szántáson kívül kocsitolató és ekevashajító versenyt is rendeztek, de ezek a kategóriák még javában tartottak az írásunk születésekor.