2024. április 24., szerda

Átadta jelöltlistáját a Magyar Összefogás

Tovább kell vinni az elindult folyamatokat, de keresni kell a változások lehetőségeit is – mondta a listavezető
A támogató aláírásokat tartalmazó dobozok kézbesítésekor megjelentek a Vajdasági Magyar Szövetség vezetői, köztársasági képviselői és az összefogás listájának néhány jelöltje is (Fotó: Ótos András)

A támogató aláírásokat tartalmazó dobozok kézbesítésekor megjelentek a Vajdasági Magyar Szövetség vezetői, köztársasági képviselői és az összefogás listájának néhány jelöltje is (Fotó: Ótos András)

A vajdasági magyar közösség képviselői közül elsőként pénteken Belgrádban átadta a választási bizottságnak a nemzeti tanácsi választásokon történő induláshoz szükséges aláírásokat a Magyar Összefogás listája. A támogató aláírásokat tartalmazó dobozok kézbesítésekor megjelentek a Vajdasági Magyar Szövetség vezetői, köztársasági képviselői és az összefogás listájának néhány jelöltje is. Pásztor István, a VMSZ elnöke arról számolt be, hogy az aláírások átadásának pillanatáig mintegy 3850 polgár támogatta a lista indulását a nemzeti tanácsi választásokon, de a nap folyamán az aktivisták még tovább gyűjtötték az aláírásokat, a végleges szám így ennél is magasabb lesz. Kifejtette, hogy az induló listán a párt tagjai kevesebb helyet kaptak, s a jelöltek többsége civil szervezetek, egyházak, a magyar értelmiség képviselője. Pásztor fontosnak nevezte a négy évvel ezelőtt megkezdett építkezés folytatását és azoknak a lehetőségeknek a tartalommal történő feltöltését, melyek ennek az építkezésnek köszönhetően állnak a közösség rendelkezésére. Intenzív kampányt helyezett kilátásba, melynek célja az lesz, hogy ösztönözzék a magyarságot: október 26-án minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson.

Hajnal Jenő listavezető megtiszteltetésnek nevezte a felkérést, melyet, mint mondta, nem tudott és nem akart elutasítani, hiszen a közösség szolgálásának egy újabb lehetőségét jelenti. Úgy fogalmazott, hogy tovább kell vinni az elmúlt négyéves ciklusban megkezdett folyamatokat, de keresni kell a változások lehetőségét is. Lényegesnek tartotta kiemelni, hogy a történelmi egyházak is a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a következő időszakban az összefogás listáján. Ha a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lesz, mindenképp az eddig is legfontosabbnak számító négy területre összpontosít majd: az oktatás, a művelődés, a nyelvhasználat és a média helyzetére, fejtette ki. Célja megvizsgálni az eddigiekben kidolgozott stratégiák eredményeit, s a tapasztalatok fényében meghatározni az újabb célokat – árulta el újságírói kérdésre válaszolva Hajnal.