2024. április 24., szerda
JUGOREMEDIJA

A csődeljárás leállítását követelik

Tegnap (újra) a gyárkapu elé vonult a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár egykori dolgozóinak, kisrészvényeseinek és hitelezőinek egy csoportja, a csődeljárás leállítását és új átszervezési tervet követelve. Követelésüket eljuttatják a csődeljárást vezető nagybecskereki Gazdasági Bíróságnak. A gyógyszergyár egykori dolgozói bejelentették, hogy levelet írnak Aleksandar Vučić miniszterelnöknek, amelyben tájékoztatják a követeléseikről.

Vladimir Pecikoza, a Hitelezők Bizottságának elnöke az újságíróknak elmondta, hogy a csődeljárást azért kell leállítani, mert időközben megtörtént a Jugoremedija vagyonának új (valós) felbecslése, (68 millió euró) eszerint jóval meghaladja az csődeljárás kezdetén közzétett (22 millió euró) értéket. Szerinte erre azért kerülhetett sor, mert akkor nem volt idő a gyár vagyonának igazi, részletes felmérésére. A belgrádi Városi Szakérői Intézet által elvégzett legújabb becslés szerint a Jugoremedija értéke 68 millió euró, ebbe belekerült a kompánia intellektuális vagyona és a licenceik is. Ez egy teljesen új helyzet, amit figyelembe kell(ene) venni. Vladimir Pecikoza szerint van jövője a Jugoremedijának, és képes arra, hogy gyógyszerrel lássa el a piacot. Emiatt az államnak, amely tulajdonában van a nagybecskereki gyógyszergyár vagyonának a 42 százaléka, jobban oda kell(ene) figyelnie a sorsuk alakulására, hogy elkerüljék a teljes csődöt, ami véleménye szerint már szeptember 10-én bekövetkezhet, ha nem fogadják el a gyár átszervezési tervét.

A Jugoremediját 2002-ben magánosították, de a dolgozók tiltakozása után három és fél év után a privatizációs szerződést felbontották. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de 2012 decemberében csődeljárás indult. Jelenleg az újvidéki Union Medic társaság bérli a gyárat.