2024. április 20., szombat

Gaz „terem” a fóliasátrakban

Nagybecskereken üresek a fóliasátrak, melyeket az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Alap (USAID) támogatásából, az Ifjúsági és Sportminisztérium közreműködésével állítottak fel. Pedig azt tervezték, hogy még ezen a nyáron megindul bennük a kertészkedés.

A fiatalok vállalkozókészségének a serkentését megcélzó – 150 ezer dolláros – projektum megvalósítása keretében Törökbecsén négy, Nagykikindán 12, Nagybecskereken pedig 15 fóliasátor épülhetett, amelyek elsődleges célja az, hogy a régióban élő mintegy hatvan munkanélküli fiatal részére biztosítson tanulási, illetve továbbképzési lehetőséget. Az elképzelés szerint a legjobbak (mintegy 15-en) ezekben a fóliasátrakban vállalkozásba is foghatnak majd. A Béga menti városban a projektum megvalósítása azonban nem megy zökkenőmentesen.

A helyzetre a Kiserdő helyi közösség, a fóliasátrak közelében élő lakói hívták fel a közvélemény figyelmét. A Moliere utca lakosait ugyanis egyre jobban zavarják a sorsukra hagyott létesítmények, melyeket szinte teljesen benőtte a gaz, a környék pedig a nagy esőzések után elmocsarasodott. Az itt élők többsége, ha nehezen is, de belenyugodott abba, hogy a szomszédságukban emelték fel a fóliasátrakat, de szerintük, ha azok – három hónap után is – hosszabb időre gondviselés nélkül maradnak, akkor akár környezeti katasztrófa érheti a környéket. A terjengő bűz miatt az ablakaikat csukva tartják, a gyerekeket sem engedik ki játszani. Mint mondják, semmi kifogásuk az ellen, hogy a fiatalok számára munkalehetőséget biztosítsanak, de attól félnek, hogy a helyi önkormányzat megfeledkezett a projektumról és a fóliasátrakról – ezért a közvéleményhez fordultak.

A kérdéses fóliasátrakat a város, illetve a Köztisztasági és Kertészeti Közvállalat tulajdonában levő parcellán állították fel. Az illetékesek elsősorban azt tartották szem előtt, hogy a parcella könnyen megközelíthető, másrészt szükség esetén bővíthető rajta a termelés. Azzal magyarázkodnak, hogy nem tehettek semmit az ellen, hogy a kérdéses parcellán harminc év után egy-egy kiadós eső után víztócsák jelennek meg. Sőt még szerencsésnek mondják a csúszást, mert ha úgymond időben beültetik a fóliasátrakat, akkor az esőzések még nagyobb kárt okoztak volna. Duško Radišić, a projektummal megbízott önkormányzati felelős türelmet kért a polgároktól, azt ígérve, hogy szeptember folyamán szanálják a terepet, elkészül a vízvezeték és vízelvezető rendszert is kiépítenek. Ez azt jelenti, hogy a fóliasátrak használói még ebben a hónapban munkához láthatnak.