2024. április 25., csütörtök
EB-SELEJTEZŐK

A magyar csapat továbbjutást remél

Vasárnap Észak-Írország ellen megkezdi szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezőiben. Szerbia is pályára lép vasárnap, ők azzal a Franciaországgal csapnak össze, amely házigazdaként az I csoportba kapott besorolást, de az ellenük elért eredmények nem számítanak bele a csoport végelszámolásába. Az első 24 csapatos kontinenstornára a csoportelsők, a csoportmásodikok, illetve a legjobb csoportharmadik automatikusan kvalifikálják magukat, a többi csoportharmadik pótselejtezőn vív meg a fennmaradó négy helyért.

A szerb válogatott Stara Pazován edzett (Fotó: Beta)

A szerb válogatott Stara Pazován edzett (Fotó: Beta)

A magyar csapatban két év szünet után ismét ott lehet az angliai időszak után a Ferencvárosba hazatérő Gera Zoltán, viszont újfent kimaradt a legerősebb bajnokságban, a Bundesligában kezdőjátékosként szereplő csatár, Szalai Ádám, aki Pintér Attila elmondása szerint „nem fér bele a taktikai elképzelésekbe”, habár feltételezhető, hogy mellőzésének sokkal inkább az az oka, hogy a románok és a hollandok elleni vb-selejtezős vereségek után a magyar szakmát kritizáló mondatait a kapitány magára vette, és ezért nem számol a magyar labdarúgás legmagasabban jegyzett támadójával.

Hiányát szóvá is tette egy másik légiós, Dzsudzsák Balázs, aki emellett kijelentette, hogy reális elvárás a csapattal szemben az Eb-részvétel kivívása. A válogatott keret tagja a zentai származású Nemanja Nikolić is, aki szerint mindig az első mérkőzés a legnehezebb, de győzni akarnak: „Boldog vagyok, hogy itt lehetek, együtt készülhetek a válogatottal. Hollandia és Andorra ellen már szerepelhettem. Ez egy nagy esély a csapatnak és nekem is, mindent meg fogok tenni, hogy éljek a lehetőséggel. Motivált vagyok és készen állok a bizonyításra.”

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy még nem igazán tudják felmérni az F csoport (Magyarország, Észak-Írország, Görögország, Románia, Finnország, Feröer szigetek) erőviszonyait, az az első selejtezők után fog igazán körvonalazódni.

A szerb csapat örülhet, hogy a selejtezősorozat első meccse igazából barátságos mérkőzés, mert az új kapitány, Dick Advocaat első mérkőzésén ülhet a válogatott kispadján, és egy komoly csapat ellen próbálhatja ki először kiválasztottjait. A holland szakember úgy fogalmazott, hogy nem tervez gyors változtatást a játékrendszerben, de máshogy fog dolgozni, mint elődjei: „Egyelőre megtartom az elődjeim által alkalmazott játékrendszert, de a csapatot más módon fogom vezetni. Az én elképzelésem, hogy kialakítsak egy csoportot, amely játékosok a válogatott gerincét alkotják majd. A segítőimmel követni fogjuk az összes játékosunkat, de nagyon fontos, hogy állandó játéklehetőséghez jussanak a klubjaikban.”

A magyar válogatott kerete, kapusok: Bogdán Ádám (Bolton), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Salzburg), Rózsa Dániel (Haladás). Védők: Heffler Tibor (Paks), Juhász Roland (Videoton), Korcsmár Zsolt (Fürth), Lang Ádám (Győr), Lipták Zoltán (Győr), Litauszki Róbert (Újpest), Korhut Mihály (Debrecen), Vanczák Vilmos (Sion). Középpályások: Balogh Balázs (Újpest), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Gyurcsó Ádám (Videoton), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (Leipzig), Kovács István (Videoton), Lovrencsics Gergő (Lech), Nagy Gábor (Újpest), Tőzsér Dániel (Watford), Varga József (Debrecen), Zsidai László (Debrecen). Támadók: Futács Márkó (Mersin), Nikolics Nemanja (Videoton), Priskin Tamás (Győr), Rudolf Gergely (Győr), Varga Roland (Győr).

A szerb válogatott kerete, kapusok: Vladimir Stojković (Maccabi H.), Željko Brkić (Udinese). Védők: Dušan Basta (Lazio), Branislav Ivanović (Chelsea), Aleksandar Kolarov (Manchester City), Matija Nastasić (Manchester City), Antonio Rukavina (Villarreal), Nenad Tomović (Fiorentina), Duško Tošić (Genclerbirkligi), Stefan Mitrović (Freiburg). Középpályások: Radosav Petrović (Genclerbirligi), Nemanja Matić (Chelsea), Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar), Miloš Jojić (Borussia D.), Adem Ljajić (Roma), Zdravko Kuzmanović (Inter), Aleksandar Ignjovski (Eintracht F.), Dušan Tadić (Southampton), Lazar Marković (Liverpool), Filip Đuričić (Mainz), Zoran Tošić (CSZKA Moszkva). Csatárok: Filip Đorđević (Lazio), Aleksandar Mitrović (Anderlecht).