2024. március 28., csütörtök
NATO-CSÚCS – UKRAJNA

Porosenko tűzszünetet hirdet?!

Petro Porosenko ukrán elnök annak a reményének adott hangot, hogy tűzszüneti megállapodás születik az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló kontaktcsoport pénteki minszki ülésén, és hogy a tűzszünet akár már aznap életbe is léphet Kelet-Ukrajnában a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között.

Porosenko erről csütörtökön a walesi Newportban kezdődött NATO-csúcs előtt nyilatkozott, miután külön tárgyalt az atlanti szövetség jelentősebb hatalmainak vezetőivel – Barack Obama amerikai elnökkel, David Cameron brit miniszterelnökkel, Angela Merkel német kancellárral, François Hollande francia elnökkel, valamint Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel. Porosenko ezt követően azt nyilatkozta, hogy a fegyvernyugvás az első lépés lehet a béke felé. A harcok végeztével szerinte „fokozatos béketerv” léphet életbe.

A tűzszünetet elvben elfogadták a kelet-ukrajnai szakadárok is. Porosenko nyilatkozatára reagálva közös közleményt adott ki a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott két entitás, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Olekszandr Zaharcsenko és Igor Plotnickij, akik azt írták, hogy az ő erőik is tűzszünetet kezdenek a Porosenko által megjelölt időpontban. Ennek feltételéül azt szabták, hogy a minszki megállapodásban részletesen rendezzék a fegyvernyugvás betartására vonatkozó garanciákat.