2024. április 24., szerda
Obama Tallinnban:

Washington újabb katonákat küld Észtországba

Az amerikai elnök szerint a NATO-nak nyitva kell hagynia az ajtót az új tagok előtt, hogy el lehessen hárítani az „orosz agressziót”

Az Egyesült Államok elkötelezett Észtország biztonsága iránt, s további katonákat és repülőgépeket küld a balti államba – jelentette ki az amerikai elnök tegnap Tallinnban az észt kollégájával tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón. Barack Obama a Toomas Hendrik Ilvesszel folytatott tárgyalás után elmondta: az amerikai légierő újabb egyenruhásai az ämari katonai támaszponton állomásoznak majd gyakorlatozási céllal. Az amerikai államfő a lépéssel kapcsolatban, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, nem beszélt számokról. Példának hozta fel a balti államot arra, hogy a 28 NATO-tagállamnak miként kell tisztességesen kivennie a részét a kollektív védelemből. Az Egyesült Államok és Észtország is benne van abban a négy országban, amely kötelezettségét teljesítve bruttó hazai termékének (GDP) két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Obama azzal a szándékkal érkezett az észt fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme iránt, és megnyugtassa a Moszkva ukrajnai tevékenysége miatt aggódó balti államokat, egyben a szövetség többi keleti tagállamát is. Az amerikai elnök ezt az elkötelezettséget „törhetetlennek, megingathatatlannak és öröknek” nevezte.

Obama sürgette a NATO-t, hogy segítsen Ukrajna haderejének megerősítésében, egyúttal kinyilvánította, a NATO-nak nyitva kell hagynia az ajtót új tagok előtt, hogy el lehessen hárítani azt, amit „orosz agressziónak” nevezett.

Nem sokkal Európába érkezése után az ukrán elnöki hivatal közölte, hogy tartós fegyvernyugvásról állapodott meg telefonon az ukrán és az orosz államfő. Az amerikai elnök a hírre reagálva azt mondta, túl korai lenne megítélni a tűzszüneti egyezményt, „egy lehetőségnek” nevezte, persze csak azzal a feltétellel, ha azt Oroszország és az ukrán szakadárok is támogatják. A megállapodás létét később a Kreml cáfolta.

Az amerikai elnök kitért az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet által Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videóra is, amellyel kapcsolatban leszögezte: Washington „nem hagyja magát megfélemlíteni”. A Fehér Ház megerősítette a felvétel hitelességét. Az amerikai elnök „borzalmas erőszakcselekménynek” nevezte a történteket. Mint mondta, Washington célja az, hogy az IÁ ne jelentsen többé fenyegetést a régióra. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek elérése időbe telik, és a regionális partnerekkel való szoros együttműködés nélkül nem megvalósítható.