2024. április 18., csütörtök

Gyorsabb és hatékonyabb bűnüldözés

Közös magyar–szerb rendőrségi kapcsolattartási szolgálati hely nyílt Röszkén

Megkezdte munkáját csütörtökön az első magyar–szerb közös kapcsolattartási szolgálati hely (KKSZH). A röszkei határátkelőhelyen létesített szolgálati helyen dolgozó magyar és szerb rendőrök a nemzeti jogszabályok betartásával a társhatóság kérésére közvetlenül adhatnak információt a másik félnek bűnüldözéssel vagy bűnmegelőzéssel kapcsolatos ügyekben, tájékoztatta a sajtó munkatársait dr. Lukács János rendőr dandártábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya.

Herédi Karolina, a szerbiai ügyeletes átadja magyarországi kolléganőjének, Kinyó Mónikának a megkeresést (Fotók: Diósi Árpád)

Herédi Karolina, a szerbiai ügyeletes átadja magyarországi kolléganőjének, Kinyó Mónikának a megkeresést (Fotók: Diósi Árpád)

– A bűnözés, elsősorban az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépést segíti gyors és folyamatos információátadással a közös magyar–szerb kapcsolattartási szolgálati hely – közölte Lukács János.

Mint elmondta, az információátadás eddig úgy történt, hogy a magyar jogi háttér alapján minden, határral rendelkező rendőr-főkapitányság saját felelősségére, saját költségvetésére folytatott határ menti együttműködést.

– Az együttműködés a Csongrád megyei főkapitányság és a szomszédos szerbiai rendőrségi szervek között 1995-ig nyúlik vissza. Eddig rendszerint Szabadkára vagy Nagykikindára küldtük a megkeresést, amely elintézésre szorult. Mától kezdve viszont a magyar és a szerb kollégák egy légtérben dolgoznak, és az összes beérkező feljegyzést, amelyet kézhez kapnak, feldolgoznak, eljuttatnak az illetékes rendőrkapitányságra, majd a válasz megérkezése után átadnak a megkereső félnek. A közös kapcsolattartási helyben rejlő lehetőségek kihasználását gyors, közvetlen, hiteles és törvényi felhatalmazáson alapuló együttműködés jellemzi – mondta a dandártábornok.

Az információátadás korábban határtalálkozókon zajlott, a csaknem két évtized alatt 587 találkozót bonyolítottak le, és 2608 feljegyzést cseréltek a Csongrád megyei és a vajdasági rendőrségi szervek. Lukács János beszámolója szerint a közösen megoldott ügyek között volt sorozatos gyilkosság és több jelentős gazdasági ügy is, a közelmúltban pedig egy emberölés miatt büntetését töltő, Magyarországról megszökött fogvatartottat vettek őrizetbe Szerbiában. Határtalálkozókat nemcsak konkrét bűncselekményekkel kapcsolatban szerveztek, hanem konferenciákat is tartottak.

– A közös kapcsolattartási szolgálati hely az európai bűnüldözési vérkeringésbe való bekapcsolódást jelenti, vagyis nemcsak a két ország határain belülről érkezhet elintézendő munka, hanem Európából bárhonnan – szögezte le Lukács János.

A dandártábornok szavai szerint a röszkei az első magyar–szerb közös kapcsolati szolgálati hely, Magyarország más határátkelőhelyein kilenc, az Európai Unióban összesen 47 ehhez hasonló egység működik. Tájékoztatása szerint Csongrád megyében tavaly 101 embercsempészt fogtak el, ezzel a főkapitányság e területen a schengeni övezet legeredményesebb szervezete volt. Az idén az elfogott embercsempészek száma már megközelíti a százat, a feltartóztatott határsértők létszáma pedig meghaladta a 8 ezret, köztük több mint ezren gyermekek.

Dr. Lukács János és Jaksa Gábor

Dr. Lukács János és Jaksa Gábor

Jaksa Gábor rendőrparancsnok, a KKSZH szerbiai irodavezetője megjegyezte, hogy Szerbia területén három ehhez hasonló közös szolgálati hely létezik: egy a horvát határon, egy a boszniai határon és egy a bolgár határon.

– Mivel a röszkei-horgosi kapcsolattartási hely egy schengeni ország határán található, ezért igen nagy jelentőségű a szerbiai belügyminisztériumnak – mondta a parancsnok.

Mint megjegyezte, az új kapcsolattartási hely működésével kapcsolatban az újdonság, hogy Európa más részeiből érkező megkereséseket is teljesít. Hozzátette, hogy azon bűncselekmények esetében, amelyeket szerb állampolgárok követnek el az unió területén, vagy az EU tagállamok lakosai Szerbia területén, az eddigi gyakorlattal szemben sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudja majd információkkal kisegíteni egymást a szerb és a magyar belügyminisztérium.

– Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy adott információ, amelynek beszerzés és kézbesítése rendszerint néhány napot vett igénybe, most pár perc alatt megoldódik – mondta Jaksa Gábor.

A röszkei határráktelőhelyen a szerb és a magyar oldal működése ugyanúgy van megszervezve, vagyis 6-6 rendőrtiszt dolgozik és 2-2 parancsnok. A kapcsolattartási szolgálati helyen való szolgálat alapfeltétele az volt, hogy a rendőrök magyarul és szerbül is anyanyelvi szinten beszéljenek, valamint rendelkezzenek határrendészeti felkészültséggel és gyakorlattal. A röszkei KKSZH megnyitását az Európai Unió Külső Határok Alapja támogatta, működési rendjét pedig a júliusi belgrádi szerb–magyar kihelyezett kormányülésen írták alá.