2024. március 29., péntek

Közös magyar-szerb rendőrségi szolgálati hely nyílt Röszkén

A bűnözés, elsősorban az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépést segíti gyors és folyamatos információátadással a közös magyar-szerb rendőrségi kapcsolattartási szolgálati hely, amelyet a röszkei határátkelőhelyen alakítottak ki - közölte a Csongrád megyei rendőrfőkapitány csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Lukács János dandártábornok elmondta: a röszkei az első magyar-szerb közös szolgálati hely, Magyarország más határátkelőhelyein kilenc, az Európai Unióban összesen 47 hasonló egység működik.

A szolgálati helyen dolgozó magyar és szerb rendőrök a nemzeti jogszabályok betartásával a társhatóság kérésére közvetlenül adhatnak információt a másik félnek bűnüldözéssel vagy bűnmegelőzéssel kapcsolatos ügyekben - tette hozzá a főkapitány.
A legfontosabb feladatnak a tábornok az illegális migráció elleni közös fellépést nevezte. Tájékoztatása szerint Csongrád megyében tavaly 101 embercsempészt fogtak el, ezzel a főkapitányság e területen a schengeni övezet legeredményesebb szervezete volt. Az idén az elfogott embercsempészek száma már megközelíti a százat, a feltartóztatott határsértők létszáma pedig meghaladta a 8 ezret, köztük több mint ezren gyermekek.

Az együttműködés a Csongrád megyei főkapitányság és a szomszédos szerbiai rendőrségi szervek között 1995-ig nyúlik vissza. A közösen megoldott ügyek között volt sorozatos emberölés és több jelentős gazdasági ügy is, a közelmúltban pedig egy emberölés miatt büntetését töltő, Magyarországról megszökött fogvatartottat vettek őrizetbe Szerbiában.

Az információátadás korábban határtalálkozókon zajlott, a csaknem két évtized alatt több mint 2800 konkrét ügyben működtek együtt a Csongrád megyei és vajdasági rendőrségi szervek - közölte a főkapitány.