2024. március 29., péntek

Drágul az áram, de nem tudni, mennyivel

Megmarad az ötszázalékos engedmény a rendszeresen fizetőknek – Latolgatják az ingyenes kilowattórák számának növelését

Drágulni fog az áram Szerbiában – jelentette be tegnap Aleksandar Antić energiaügyi és bányászati miniszter, azt azonban nem árulta el, pontosan mennyivel kell többet fizetni érte, és azt sem, hogy mikor számíthatnak a polgárok a borsosabb villanyszámlára.

– Lehetséges, hogy a következő időszakban kiigazításra kerül a villanyáram ára, de 30 százaléknál jóval kisebb mértékben, mint amennyiről a nyilvánosságban beszéltek. A villamos energia árának minimális növekedéséről van szó – nyilatkozta Antić a szerb köztelevíziónak.

A fogyasztók megnyugtatására a miniszter hozzátette: a rendszeresen fizetőknek megmarad az 5 százalékos kedvezmény, s további árengedmény bevezetését fontolgatják azon háztartások számára, amelyeknek három hónap alatt sikerül csökkenteniük fogyasztásukat.

Az ingyenes kilowattórák számának növelését is latolgatják. Eddig 250 kilowattóra áramot használhattak el ingyenesen a szociálisan veszélyeztetett kategóriába sorolt fogyasztók, ám a tárcavezető szerint „sok olyan esetet tudnak, hogy a rászorulók ennél jóval több áramot fogyasztanak el”.

Antić elmondta: a minisztériumot árpolitikai döntéseiben az az alapötlet vezérli, hogy kedvezményekkel jutalmazza azokat a háztartásokat, amelyek takarékoskodnak az árammal, ugyanakkor racionális áramfelhasználásra ösztönözné azokat, akik sokat fogyasztanak.

A májusi esőzések okozta károk kapcsán Aleksandar Antić elmondta, hogy a télre készülve eddig kétmillió tonna szenet sikerült elraktározni a hőerőművek részére. A miniszter szerint nincs ok aggodalomra, ez a mennyiség szavatolja a szerbiai hőerőművek zavartalan áramtermelését a téli időszakban.

– Arra törekszünk, hogy előteremtsük a hiányzó szénmennyiséget, elsődlegesen a hazai hőerőművek termelésére alapoznánk az áramellátást, és csak másodlagosan az importra – mondta a miniszter.

Szerbiában legutóbb 2013 augusztusában emelték az elektromos energia árát, 10,9 százalékkal a háztartások, 12,8 százalékkal pedig a gazdaság részére.

KÉRELEM MÉG NEM ÉRKEZETT

A Szerbiai Energetikai Ügynökséghez egyelőre nem érkezett áramdrágításra vonatkozó kérelem a Szerbiai Villanygazdaságból (EPS). A törvények értelmében ennek az ügynökségnek a feladatkörébe tartozik, hogy felülvizsgálja és jóváhagyja az árváltoztatást. Az ügynökségben azt közölték a Tanjuggal, hogy miután megkapják a kérelmet az EPS-től, legfeljebb egy hónapra van szükség a döntés megszületéséig, amit világos szabályok szerint hoznak meg, mérlegelve azokat a kérelemben feltüntetett okokat, amelyek a drágítást indokolttá tehetik.

TIZENKÉT SZÁZALÉKOS ÁREMELÉSRE SZÁMÍTANAK

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének tagjaival való találkozás után a bejelentett áramdrágítással kapcsolatban is nyilatkozott a sajtó képviselőinek. A bankkormányzó szerint az elektromos energia kilátásba helyezett drágítása nem rontja jelentősen az inflációs várakozásokat. Tabaković elmondta, hogy az évközi infláció jelenleg 2,1 százalék, és a 12 százalékos áramdrágítással, amire az SZNB számít, a pénzromlás várhatóan nem lesz nagyobb az idei évre előreirányzottnál. Ez négy (plusz-mínusz 1,5) százalékot jelent.