2024. március 28., csütörtök

Tabaković: Nem kell aggódni az árfolyam miatt

A bankkormányzó a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének a tagjaival találkozott (Fotó: Beta)

A bankkormányzó a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének a tagjaival találkozott (Fotó: Beta)

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) elnöke tegnap kijelentette, hogy a dinár jelenlegi gyengülése nem ad okot aggodalomra, és a központi bank nem fog beavatkozni a devizapiacon. A Szerbiai Közgazdászok Szövetségének tagjaival való találkozás után Tabaković elmondta, hogy az SZNB mindent megtesz annak érdekében, hogy megtartsa az ország pénzügyi stabilitását. Az SZNB figyelmesen követ minden külföldi és belföldi változást a devizapiacon, amely befolyásolhatná az árfolyam alakulását. A közgazdászokkal, bankárokkal és gazdasági szakemberekkel folytatott megbeszélés után a bankkormányzó kifejtette, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében elengedhetetlen a fiskális és monetáris politika összehangolása.

– A stabil ár a fenntartható közadósság és a munkahelyteremtés feltétele. Az esetleges áramdrágulás az idén nem fogja veszélyeztetni az SZNB infláció stabilizálására előirányzott terveit. A bankok nem elegendő hitelaktivitása nagyrészt a kereslet hiányából ered – mondta Tabaković.

Aleksandar Vlahović, a Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a monetáris politika megváltoztatásával nem lehet minden gazdasági problémát megoldani. A gazdaság sorsa a kormány lépéseitől és a hatékony szerkezeti reformoktól függ – vélekedett Vlahović.

A bankkormányzóval folytatott megbeszélésen Nebojša Savić, a Szerbiai Nemzeti Bank Tanácsának elnöke, Diana Dragutinović és Veselin Pješćić bankkormányzó-helyettesek, Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja, Draginja Đurić, az Intesa Bank végrehajtó tanácsának elnöke, Vladimir Čupić, az AIK Bank végrehajtó tanácsának elnöke, Slavko Carić, az Erste Bank végrehajtó bizottságának elnöke, Goran Pitić, a Société Générale Bank igazgatóbizottságának elnöke és Toplica Spasojević, az ITM csoport tulajdonosa vett részt.