2024. április 23., kedd

Tűzoltóképzés harminc egyesületnek

Délvidéki magyar tűzoltók szakmai képzése Horgoson és Martonoson

A Délvidéki Tűzoltóhálózat már a tavaszi alakuló ülésén ígéretet tett arra, hogy első feladatként az elméleti képzésre fekteti a hangsúlyt. A múlt hétvégén, eleget téve akkori ígéretüknek, Martonoson és Horgoson tartották meg a szakmai kiképzés első előadásait a Délvidéki Tűzoltóhálózatba bekapcsolódott önkéntes egyesületek vezetőinek. Az előadásokat magyarországi szakemberek, köztük Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) alelnöke, Nyers István, a Pest megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke és Bakó Mihály, a nagykovácsi önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnoka tartották. Az induló előadássorozat a magyarországi tűzoltóképzés sűrített változata, amely során alapelméleti és gyakorlati témákat érintenek.

– Harminchat egyesület képviseltette magát az első képzésen, minden egyesületből a vezetőket hívtuk meg, akik majd az itt szerzett tudást továbbadhatják a tagjaiknak. Vajdaság egész területéről vannak tűzoltók, sikerült egészen apró települések magyar egyesületeit is felkutatni, vannak Muzslyáról, Tordáról, Bajsáról, Padéról és Magyarcsernyéről is. Az első képzés helyszíne Magyarkanizsa község, nem véletlenül, hiszen a délvidéki hálózat koordináló szerveként először mi szerettünk volna házigazdái lenni ennek az eseménynek – mondta Bajtai Balázs, a községi tűzoltószövetség brigádparancsnoka. – A képzés legfontosabb része, hogy a magyarországi szakkifejezéseket elsajátítsuk és egybehangoljuk, hogy a többi határon túli magyar egyesülettel azonos kifejezéseket használjunk, és megértsük egymást. Az első napon Martonoson volt az elméleti rész, ahol betekintést kaptunk a magyarországi tűzoltóság felépítésébe és működésébe, hallottunk az oltóanyagok tulajdonságairól és hatásairól, valamint a magas épületek oltásáról, erdő- és mezőgazdasági tüzekről, közlekedési balesetekről.

Vasárnap Horgoson már a tűzoltóotthon udvarában gyakorlati tudnivalókkal gazdagodhattak a tűzoltók: a tűzoltóautó felszereléseiről, a légzőkészülékek használatáról, karbantartásáról tartottak előadást.

– Ezeken az előadásokon sok olyasmi elhangzik, amivel természetesen a mi tűzoltóink is találkoztak. A meghívott vezetőknek elméleti és főleg gyakorlati tapasztalataik vannak, amelyeket itt megoszthatnak, ám sok hasznos információt is kapnak. A mi községünk szerencsés helyzetben van, mert itt az önkormányzat felismerte az önkéntes egyesületek támogatásának fontosságát, ám sok községben nagyon elhanyagolt, elavult eszközökkel, felszereléssel kell dolgozniuk a tűzoltóknak. A legtöbb esetben a politikai vezetők addig nem figyelnek fel a hiányosságokra, amíg nem történik valamilyen komoly baj. Az idei évben a megszorítások miatt kevesebb támogatást kapunk, de az elmúlt években jelentős összegekkel támogatott bennünket az önkormányzat.

A képzés folytatása is az anyagiaktól függ, a tűzoltók elmondása alapján nagy igény volna rá, ám erre Vajdaságból még sehonnan nem kaptak támogatást.

– Az önkéntes tűzoltó-egyesületek civil szervezetként működnek, és nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a titkárságok a pályázatok nagy részét sport- vagy oktatási tevékenységre írják ki. A tűzoltást nem ismerik el sportként, s hiába foglalkozunk gyerekekkel, az utánpótlás képezését nem ismerik el oktatási tevékenységként – mondta Bajtai.