2024. április 19., péntek
XVII. KOSÁRLABDA VB, SPANYOLORSZÁG

A kettes számú rajtkő a tét

Szerbia ma a 4. fordulóban 18 órás kezdettel Brazíliával vív rangadót a spanyolországi kosárlabda vb-n. A mérkőzés eredménye elsősorban azért fontos, mert a csoport második helyéről dönt, ami kedvezőnek tekinthető rajtpozíció a nyolcaddöntőre, függetlenül attól, hogy a leendő ellenfél semmiképen sem lesz könnyű. Szerbiának kétpontos győzelem kellene ahhoz, hogy legjobb legyen a körben a brazilok és franciák előtt. A B csoportban tömör a mezőny, az első négy helyet pedig a görög, horvát, argentin és szenegáli válogatottak osztják el egymás között. Valószínű azonban, hogy a B csoport harmadika nem a kimondottan legjobb hangulatban indul majd a nyolcaddöntőben, hanem azok után, hogy a hajrában két vetélytársa mögé szorult. Ez a megállapítás egyedül Szenegálra nem vonatkozik.

Túl nagy volt a spanyol fal a braziloknak (Fotó: Beta/AP)

Túl nagy volt a spanyol fal a braziloknak (Fotó: Beta/AP)

A meccs kimenetelét nagyon nehéz megjósolni. Egyrészt, mert Brazília a múlt éjjel súlyos vereséget szenvedett Spanyolországtól, másrészt pedig azért is, mert három mérkőzés után sem lehet teljes bizonyossággal meghatározni, hogy a szerb válogatott tulajdonképpen mire is lehet képes. A gárda egyik meccset sem játszotta végig egyforma vagy pedig megközelítőleg hasonló ritmusban, a ritkább nagyszerű időszakokat ugyanis a gyakoribb alulteljesítés váltotta, s Szerbia egyik meccs hajrájában sem tudott felülkerekedni, amivel mutatná, hogy a szoros csatákat – márpedig Brazília ellen ma éppen ilyen végjátékot lehet megjósolni – meg tudja nyerni.

Ma rangadó lesz a spanyol–francia meccs is, a B csoportban pedig már ki is alakulhatna a végső sorrend.

A hétfő esti meccseken minden a papírforma szerint történt. Az A csoportban Franciaország és Spanyolország is nagy fölénnyel nyert, a B csoportban pedig Argentína megszenvedett a Fülöp-szigetek válogatottjával, a görögök pedig a biztos vezetés után erősen lazított Puerto Rico ellen, és a karibiak végül tisztesre faragták le a hátrányt.

A C és D csoportokban az este a 3. forduló volt műsoron benne a Litvánia–Ausztrália rangadóval, ma pedig az A csoport 4. fordulójában az Egyiptom–Irán, Brazília–Szerbia és Spanyolország–Franciaország, a B csoportban pedig, szintén a 4. forduló keretében, a Fülöp-szigetek–Puerto Rico, Argentína–Szenegál és Görögország–Horvátország meccsek lesznek műsoron.

EREDMÉNYEK

A csoport, 3. forduló: Spanyolország–Brazília 82:63, Franciaország–Egyiptom 94:55, B csoport, 3. forduló: Görögország–Puerto Rico 90:79, Argentína–Fülöp-szigetek 85:81.