2024. március 29., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

Mégsem született fegyverszüneti megállapodás

A Kreml cáfolta, hogy Putyin és Porosenko tartós fegyvernyugvásról állapodott volna meg – Kijev különleges partneri státust kér a NATO-tól és az orosz–ukrán határ teljes hosszát magas falla

Az orosz államfő szóvivője cáfolta az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményét, amely szerint Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko megállapodott a délkelet-ukrajnai tartós fegyvernyugvásról telefonbeszélgetésük során. Dmitrij Peszkov szerdán azt hangsúlyozta, hogy az orosz és az ukrán államfő véleménye nagy mértékben megegyezett az ukrán válságból kivezető útról.

Kilőtt ukrán tank Novokatyernivka közelében (Fotó: Beta/AP)

Kilőtt ukrán tank Novokatyernivka közelében (Fotó: Beta/AP)

Az ukrán elnöki hivatal szűkszavú közleményében Porosenko és Putyin telefonos egyeztetéséről az áll: „A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez”. Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott a két államfő beszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy fegyvernyugvásban állapodtak volna meg. Peszkov csak annyit közölt: „az államfők arról cseréltek véleményt, mit kell elsősorban tenni annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a vérontás”. Később a Kreml befolyásos tisztviselője a mongol fővárosban az ukrán elnöki sajtószolgálat közleményére reagálva hangsúlyozta, hogy a szerdai „telefonbeszélgetés során Putyin és Porosenko az ukrán egységek és a délkelet-ukrajnai felkelők közötti mielőbbi tűzszünethez vezető lépésekben értettek egyet.”

Moszkva sokszor hangoztatta már, hogy Oroszország nem résztvevője a konfliktusnak, az ukrán belpolitikai probléma, és ezért nem vele kell megállapodni a válság rendezéséről, így a tűzszünetről sem. Erre cáfol rá, némileg, hogy a mongóliai látogatáson tartózkodó Putyin hét pontos béketervet hirdetett meg...

Kijev közben bejelentette, hogy különleges partneri státust akar a NATO-tól, amit már az észak-atlanti szövetség csütörtökön kezdődő walesi csúcstalálkozóján meg szeretne kapni, emellett azt kívánja elérni, hogy az Egyesült Államok „kulcsfontosságú szövetségesi” státust biztosítson számára. Ezt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök közölte a kormány szerdai ülésén, hozzátéve továbbá, hogy Ukrajnának új védelmi doktrínára van szüksége, amely Oroszországot agresszornak minősíti. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna hozzálát a „Fal” elnevezésű projektum megvalósításához, amely értelmében az orosz–ukrán határ teljes hosszát magas fallal szándékozzák elkeríteni.

A Kijevtől északkeletre lévő Csernyihiv megyében már megkezdték az orosz–ukrán határ erősítését: árkokat ásnak, és valódi falat terveznek felhúzni. Jacenyuk a harcok sújtotta terület helyreállításának költségét most mintegy 8 milliárd dollárra becsülte. Megjegyezte, hogy két hónappal ezelőtt, a donyeck megyei Szlovjanszk felszabadításakor ezt a kárt még Hrivnyában becsülték 8 milliárdra. (Egy dollár körülbelül 13 hrivnya).

A kormányfő beszámolt arról is, hogy Ukrajna egymillió tonna szén megvásárlásáról kötött szerződést a Dél-afrikai Köztársasággal. Az első szenet szállító hajó hamarosan elindul Ukrajnába „Az oroszbarát szakadárok szétbombázták Kelet-Ukrajnában a legfontosabb szénbányákat, amelyek eddig az ukrajnai erőművek számára termelték a fűtőanyagot” – mondta, hangsúlyozva, hogy ezért kényszerül most Ukrajna – a hazainál magasabb áron – szénbehozatalra.

Délkelet-Ukrajnában a szerdai nap is a harcok jegyében telt. Az oroszbarát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a donyecki repülőteret is, két nappal a luhanszki légikikötő bevétele után. A szakadárok és az orosz katonák emellett ellenőrzésük alá vonták már Luhanszk megye egész déli részét, a Donyeck megyével határos területet, és arra készülnek, hogy beveszik a Donyecktól délre lévő területet egészen az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosig.

Emellett heves harcok folytak a Donyeck megyei Debalceve településnél, ahol az ukrán erők elvágták egymástól a Donyeck és a Luhanszk megyei szakadár egységeket. Csakúgy ropogtak a fegyverek Donyecktől délre, az orosz határnál lévő Amvroszijivka városánál is, ahol Kijev szerint a múlt héten hatoltak be orosz katonák Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak a szakadároknak. A Hromadszke ukrán televízió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy az éjjel tüzérségi támadás érte a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya várost. A lövedékek egy része a kórház területén csapódott be. A város lakói pincékben töltötték az éjszakát. A lövedékek becsapódásával keletkezett légnyomás kitörte szinte minden lakóház ablakait.

Kijevi közlemény szerint az ukrán erők tüzérségi csapást mértek a szakadárok egy bázisára a Donyeck megyei Sznyizsnénél, és több mint 100 „orosz zsoldost semmisítettek meg”.