2024. április 26., péntek

Felgöngyölítik az eltűnt diazepám ügyét

Zlatibor Lončar: A gyógyszeralapanyagok útja csak behozatali engedély meglétével ellenőrizhető

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter rendkívül fontosnak tartja, hogy sikeresen záruljon le a Galenika Gyógyszergyárból eltűnt diazepám ügyében indított vizsgálati eljárás. Azzal kapcsolatban, hogy a Galenikából tetemes mennyiségű diazepám tűnt el, nemcsak Szerbiából hangzottak el korábban figyelmeztetések, hanem európai uniós körökből is, magyarázta Lončar, mondván, hogy az ügy komolysága alapos nyomozást követel meg. Amíg az ehhez hasonló ügyek végére nem kerül pont, addig Szerbia nem haladhat előre a fejlődés útján, véli Lončar.

– Szerbiába két évvel ezelőtt érkezett meg az uniós ajánlás, hogy negyven gyógyszeralapanyagot különösen szigorúan kellene felügyelni. Olyan hatóanyagokról van szó, amelyekből más anyagok hozzáadásával kábítószer állítható elő. Ha ezeket az alapanyagokat csak külön behozatali engedéllyel hozzák be az országba, akkor a vámhivatal és a rendőrség is ellenőrzi az export folyamatát, a gyógyszeralapanyagok útját. Így mindig és pontosan tudni lehet, hogy bizonyos anyagok mikor érkeztek az országba, majd hova szállították ezeket – taglalta Lončar.

Idén június elején a rendőrség hivatali visszaélés gyanújával letartóztatta Dragana Kosićot, az egészségügyi minisztérium kábítószerekért felelős részlegének vezetőjét. Kosić a feltételezések szerint arra utasította az illetékes minisztériumi felügyelőséget, hogy ne jelentsék, hét kilogramm diazepámot engedély nélkül szállítottak ki a Galenikából, majd az országból. Kosić azt is mellékes tényként kezelte, hogy a felügyelőség egyik jelentéséből kiderült, a Galenikából 2010-ben 160,5 kilogramm diazepám tűnt el.

Nem ez az egyetlen ügy, amely kapcsán az ügyészség és a bíróság a Galenikával foglalkozik. A gyógyszergyárban elkövetett visszaélések miatt Nenad Ognjenović volt vezérigazgató, Dejan Backović, az igazgatóbizottság volt elnöke és hét másik személy ellen három büntetőeljárás van folyamatban. Mindegyik eljárás vizsgálati szakaszban van, egy esetében hamarosan megtarthatják az első bírósági tárgyalást. A kilenc személyt a három büntetőeljárásban nagyjából 100 millió euró értékű visszaéléssel gyanúsítják. A vizsgálat során Mlađan Dinkić volt gazdasági minisztert, Ivica Dačićot, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét és Branko Ružićot, a szocialisták magas beosztású tisztségviselőjét is kihallgatta az ügyészség. A Galenika volt vezérigazgatója és a vállalat vezetőségének egyéb tagjai java részt az SZSZP-hez állnak közel.