2024. április 18., csütörtök

Térképen az európai milliárdosok

Érdekes térképet tett közzé a reddit.com honlap, ugyanis Európa leggazdagabb embereit mutatja be. Az ábrázoltak alapján legkönnyebben üzletlánc-tulajdonosként és bankárként gyűjthet milliárdokat a kontinensen a gazdagodni vágyó személy. Az egyesült államokbelivel szemben – ahol a legtöbb milliárdos él a világon – az különbözteti meg az európai gazdagok élbolyát, hogy köztük nem található a kőolajiparban vagy a technológiai üzletág területén vagyont szerző személy.

A térkép szerint Európa leggazdagabb embere 62 milliárd dolláros vagyonnal a spanyol Amancio Ortega, a Zara üzletlánc tulajdonosa. A képzeletbeli dobogó második fokára 37 milliárd dollárra becsült vagyonnal a francia Liliane Bettencourt, a L'Oreál, a világ legnagyobb kozmetikai és szépségápolási cégének a tulajdonosnője került, a harmadikra pedig a svéd Stefan Persson, a H & M, a kontinens vezető ruházati cégének a tulajdonosa.

A Lidl üzletlánc, amelynek Szerbiába jöveteléről annyit regéltek már, még nem „termelt” annyi vagyont tulajdonosának, amely a dobogós helyre juttatta volna őt: a német Dieter Schwarzot 21 milliárd dollárja csak az 5. leggazdagabb európaivá teszi. Az édességipar királya, Michele Ferrero, a Ferrero csokoládégyár tulajdonosa sem kerülhetett föl a dobogóra, az ő 27 milliárdja a negyedik helyre volt elegendő.

A leggazdagabb orosz 19 milliárd dollárral az Arsenal labdarúgóklub tulajdonosaként ismertté vált Aliser Uszmanov, a Metalloinvest alapítója. Ukrajna egyelőre a vagyonhalmozás terén (is) rosszabbul áll Oroszországnál: a (tatár származású) ukrajnai Rinat Ahmetov, az SCM csoport tulajdonosa 12,4 milliárdosra becsült vagyonnal nem veheti föl a versenyt Uszmanovval.

Kelet-közép-Európa leggazdagabb embere 11 milliárd dollárral a cseh Petr Kellner, a PPF pénzügyi befektetőcsoport tulajdonosa.

Térségünk országaiban, mint a térkép fehér foltja ábrázolja, „szegények” a gazdagok. Csak Ivica Todorićnak, az Agrokor tulajdonosának sikerült átlépnie az egymilliárd dolláros álomhatárt.

A térképen közölt adatokat azonban fenntartással kell fogadni, ezt sejteti, hogy Magyarország leggazdagabb embereként háromnegyed milliárd dolláros vagyonnal Demján Sándort tünteti fel, s nem Csányi Sándort, az OTP vezérigazgatóját, akit az idén is a leggazdagabb magyarnak választott a napi.hu internetes gazdasági portál.