2024. április 20., szombat

Gligorov: A fizetés- és nyugdíjcsökkentés nem megoldás

A fűnyírószerű, mindenki számára 10 százalékos fizetés- és nyugdíjcsökkentés nem jó lépés – véli Vladimir Gligorov közgazdász, mivel szerinte rossz hatással lenne a munkások motiváltságára, a nyugdíjasok pedig még jobban elszegényednének.

– Az egyenletes csökkentés azt a látszatot kelti, hogy mindenkit egyformán kezelnek, de ez nem így van. Ezzel az intézkedéssel csak azt érik el, hogy mindenki elégedetlen lesz, növelik a már meglevő aránytalanságok mértékét, és emiatt tovább romlik a munkavégzés hatékonysága. A fizetést az elvégzett munkáért kell adni, attól függően, hogy az adott munkás mennyit teljesít. A nyugdíjak esetében szintén rossz megoldás az egyenletes arányú csökkentés, mivel nagyon sok rendkívül alacsony nyugdíj van, és ezek az intézkedések csak növelnék a szociális problémákat. A fizetések és a nyugdíjak kérdését a közszféra reformjával és szociális párbeszéddel kellene megoldani, ami nem valósulna meg egyik napról a másikra – magyarázta a belgrádi születésű közgazdász.

A 2014-es költségvetés módosítását követően kiderül, hogy mennyivel csökkennek a jövedelmek. Ha a következő időszakban nem indul be a gazdasági növekedés, akkor a közszférában újabb elbocsájtások várhatók.

– A fizetések csökkentése recessziót okozna és további megszorító intézkedéseket vonna maga után, rosszabbodna a szociális és gazdasági helyzet – mondta Gligorov, a Bécsi Közgazdasági Intézet munkatársa.

Az elismert közgazdász szerint a gazdasági növekedést az állami beruházásokkal lehetne legjobban ösztönözni, és ez új munkahelyek megnyitását tenné lehetővé. Emellett csökkenteni kellene a közvetlen adókat és járulékokat, ilyen módon serkentve a magánberuházásokat – fejtette ki Gligorov.

– A gazdasági növekedésre rosszul hatna az áfanövelés, amelyet a Költségvetési Tanács javasolt lehetséges intézkedésként abban az esetben, ha a fizetéseket és nyugdíjakat nem csökkentenék 15 százalékkal. Az áfa növelésével csökkenne a belső kereslet. Ha az adóztatással a veszteségeket akarják pótolni, akkor semmilyen eredményt nem várhatunk, csupán felgyorsult inflációval számolhatunk – figyelmeztetett Gligorov.