2024. március 28., csütörtök

Muzslyán sztrájkkal indult a tanév

A többi közép-bánáti magyar tannyelvű iskolában megkezdődött a tanítás

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolának mind a 108 pedagógusa csatlakozott a szerbiai Pedagógusok Szakszervezeti Uniójának a tiltakozó sztrájkjához, és így tegnap ebben az iskolában nem kezdődött meg a tanév. A tiltakozó pedagógusok egy része Belgrádba utazott. Az egyik legnagyobb közép-bánáti iskolának valamivel több mint nyolcszáz diákja van, ennek fele magyar tannyelvű osztályba jár. Nagybecskereken néhány általános iskolában szintén sztrájkkal kezdődött a tanév. Közép-Bánát többi iskolájában, melyekben magyar tannyelven (is) folyik a tanítás, tegnap megkezdődött az iskolaév.

Mint ahogy Hallai Zoltántól, a muzslyai általános iskola igazgatójától hallottuk, mától ebben az iskolában is megkezdődik a 2014/15-ös tanév. A tiltakozásra számítva az iskolában valójában még pénteken – az elsősök fogadásával – megtörtént a tanévnyitó, amikor a kisdiákok és a szüleik fogadása alkalmával átadták a Magyar Nemzeti Tanács tanévcsomagjait.

A pedagógusok tiltakozásának a legfőbb oka az, hogy a gyerekhiány miatt a tanárok körében egyre nagyobb a létbizonytalanság, az illetékesek részéről viszont nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a tanárokkal, akik majd munkahely nélkül maradnak. Az elégedetlenséget csak fokozta a bérek kilátásba helyezett csökkentése és a pedagógusok szakmai továbbképzésével kapcsolatos akadályok.

Tegnap a többi közép-bánáti iskolában megkezdődött a tanítás, a magyarok lakta települések iskoláiban pedig az elsősöknek kiosztották a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagjait. Muzslyán összesen 42 magyar elsős vehette át ezt a támogatást. A központi iskolaépületben két magyar első osztály nyílik 15-15 diákkal, a kinti iskolában pedig 12 magyar elsős lesz az idén. A nagybecskereki Sonja Marinković ÁI-ban 11 magyar elsőst fogadtak, Tordán és Magyarittabén egyaránt 12-12 magyar elsős kezdte meg iskoláztatását, Magyarcsernyén hét, Lukácsfalván és Szentmihályon pedig öt-öt elsős van, Tóbán két magyar és két szerb elsős indult iskolába, Tamásfalván pedig egy magyar és egy szerb elsős lesz.