2024. április 19., péntek

Újabb túsz lefejezéséről közölt videót az Iszlám Állam

Újabb amerikai túsz lefejezéséről tett közzé videót az Iszlám Állam (IÁ) az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint. A felvétel feltehetően Steven Sotloff újságíró kivégzését mutatja be.

A Fehér Ház közölte, hogy vizsgálják a videó hitelességét. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője borzalmasnak nevezte a hírt Sotloff lefejezéséről. Azt mondta, ha a hír megerősítést nyer, akkor az Egyesült Államok az amerikai újságíró kivégzését terrorcselekménynek fogja tekinteni.

A szélsőséges szunnita csoport augusztusban James Foley amerikai újságíró lefejezéséről készült felvételt töltött fel a világhálóra. Az IÁ már akkor Sotloff megölésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem szünteti be az IÁ észak-iraki állásai ellen augusztusban indított támadásokat.

A Második üzenet Amerikának címet viselő videón a 31 éves Sotloff narancssárga öltözékben, térden állva látható egy álarcos, késsel felfegyverzett, fekete ruhát viselő férfi oldalán, aki magát Foley gyilkosaként azonosítja.

Sotloffot 2013 augusztusában rabolták el Szíriában. A szabadúszó újságíró anyja múlt szerdán az IÁ vezérétől, Abu Bakr al-Bagdaditól kérte fiának szabadon bocsátását.

David Cameron brit kormányfő kedden „visszataszítónak és aljasnak” nevezte az amerikai újságíró kivégzését mutató felvételt, amelyen az IÁ harcosa Sotloff lefejezése után azzal fenyegetőzik, hogy következő áldozata egy brit állampolgár lesz. A CNN amerikai hírtelevízió szerint David Hainesről lehet szó. Cameron későbbre ígért bejelentést az üggyel kapcsolatban.