2024. április 25., csütörtök
Ukrán válság

Porosenko: Oroszország nyílt agressziót indított Ukrajna ellen

Putyin: Most megkezdődik a közvetlen tárgyalások folyamata

Petro Porosenko ukrán államfő szerint az elmúlt napok eseményei arról tanúskodnak, hogy Oroszország „közvetlen és nyílt” agressziót indított Ukrajna ellen, ami jelentősen megváltoztatja az erőegyensúlyt a fegyveres erők kárára. Szerinte az orosz agresszió gyökeresen megváltoztatja a helyzetet, nehezebb feladat elé állítja a szakadárok ellen harcoló fegyveres erőket. Valerij Heletej védelmi miniszter szavai szerint: „Oroszországgal harcolunk, és Oroszország dönti el, hogy mi zajlik a Donyec-medencében. Nem terroristákkal tárgyalunk, hanem a Kreml képviselőivel” Kijev szerint Moszkva a napokban 10–20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére, azokon felül, akiket már korábban is a térségbe küldött.

Délelőtt még folytatak a harcok az ukrán deszantosok és egy orosz harckocsi dandár között a luhanszki repülőtérnél, majd az ukrán csapatok parancsot kaptak, hogy hagyják el a repülőteret. A szakadár fegyveresek már előzőleg arról számoltak be, hogy „kiverték” a repülőtérről az Ajdar önkéntes alakulat katonáit, és azt is közölték, hogy 13 ukrán deszantost foglyul ejtettek. Az ukránok vesztesége halottakban és sebesültekben mintegy 100 fő.

Súlyos veszteségek Ilovajszknál

Ellentmondásos hírek érkeztek a Donyeck melletti Ilovajszknál történt súlyos ukrán veszteségekről. Állítólag 50, Ilovajszknál elesett katona és önkéntes holttestét szállították a szomszédos megyében lévő Zaporizzsja hullaházába. Az ukrán túsztárgyalók vezetője tegnap azt mondta, az ukrán erők csaknem hétszáz tagja esett fogságba az utóbbi napokban Donyeck megyében, java részük Ilovajszknál.

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg tegnap Kijevet, hogy nem akar tartalmas politikai párbeszédet folytatni a kelet-ukrajnai szakadárokkal, ugyanakkor hozzátette, hogy most megkezdődik a közvetlen tárgyalások folyamata. Mint mondta sokáig dolgoztak ezen Porosenkoval és az európai vezetőkkel. Az orosz elnök szerint a keleten zajló hadművelet célja kiszorítani az ukrán hadsereget a nagyobb városok környékéről, hogy ne tudja lőni a lakónegyedeket. Mindezt tragédiának nevezte, és azzal vádolta az ukrán erőket, hogy szándékosan, lövik a lakónegyedeket.

Lavrov: Nem lesz orosz katonai beavatkozás

Nem lesz orosz katonai beavatkozás Ukrajnában, Oroszország kizárólag a békés rendezés mellett áll ki – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov hozzátette: „Minden, amit teszünk, pontosan a válság politikai rendezését célozza”. Lavrov szerint nem reális az ukrajnai felkelőktől követelni, hogy tegyék le a fegyvert, hogy aztán megsemmisítsék őket, egyszersmind felszólította Kijevet, hogy a hadserege ne használjon nehézfegyvereket és légierejét se vesse be többé a Donyeck és Luhanszk megyékben zajló hadművelet során.

Merkel: Helyes lépés az újabb szankciók kidolgozása

Az ukrán válságban követett orosz politika fényében helyes lépés, hogy az EU újabb szankciókat dolgoz ki Moszkva ellen – jelentette ki a német kancellár tegnap Berlinben. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni büntetőintézkedések a német gazdaságot is sújtják, de az ideiglenesen jelentkező hátrányoknál sokkal nagyobb veszélyt okozna válasz nélkül hagyni az orosz politikát. A reakció elmaradása azt jelentené, hogy következmények nélkül meg lehet változtatni az európai határokat, és katonai erővel rá lehet rontani más országokra – mondta.