2024. április 25., csütörtök

Kína mezőgazdasági együttműködésben is érdekelt

Li Jüancsao (Li Yuanchao), a Kínai Népköztársaság alelnöke és Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke kedden a legfontosabb globális politikai témákról beszélgetett Pekingben. Pajtić szerint a globális politikai témáktól függ az Európai Unió további bővítése, valamint Kína gazdasági jelenlététől függ, hogy a régió és egyben Szerbia kilép-e a gazdasági válságból. A DP elnöke szerint a két ország 2009-óta egyre több kapcsolatot épít ki egymás között, ugyanis ekkor írták alá azt a stratégiai egyezményt, amely ma is befolyásolja a kínai–szerbiai kapcsolatokat. Az energetikai és az infrastrukturális együttműködésen túl, a kapcsolat legjelentősebb beruházása a Belgrád–Borča híd megépítése, a 10-es közlekedési folyosó megépítése, valamint a két ország közötti kulturális együttműködés erősödése. A beszélgetésen szóba került a Vajdaság és Huandong tartomány közötti mezőgazdasági együttműködés lehetősége is.

– A DP attól függetlenül, hogy ellenzékben van, vagy sem, ki fog használni minden lehetőséget és politikai fórumot a szerbiai polgárok érdekeinek érvényesítése érdekében, ugyanis mi vagyunk az egyetlen szerbiai politikai párt, amelyet teljes egészében integráltak a két legnagyobb európai politikai tömörülés egyikébe, az Európai Szociáldemokraták közé – nyilatkozta Pajtić.

Az európai szociáldemokraták küldöttsége, amelynek Bojan Pajtić is tagja, szeptember 5-ig vendégeskedik Kínában, ahol a kínai állam és a Kínai Kommunista Párt első embereivel tárgyalnak gazdasági, emberjogi, külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekről.