2024. április 20., szombat

Szerbiának ismét aktív a légvédelme

A hiányzó akkumulátorokat Vladimir Putyin orosz elnök jóváhagyása mentén adományozták Oroszországból

A Szerbiai Hadsereg légierőjének MiG–29-es vadászgépei kedd óta ismét repülhetnek, köszönve az Oroszországból adományozott akkumulátoroknak. A batajnicai repülőtéren Bratislav Gašić védelmi miniszter is megtekintette a repülőgépek felemelkedését, azt megelőzően pedig személyesen vizsgálta felül a gépeket. Gašić elégedettségének adott hangot, amiért több hónapos szünetet követően a vadászgépek ismét repülhetnek. Amíg szüneteltek, addig a pilóták és a gépek karbantartásával megbízott szakemberek szakmai továbbképzésen vettek részt és így a biztonság az eddigiekhez képest is magasabb szintre került, nyilatkozta a védelmi miniszter.

– Függetlenül a 2006 óta jellemző rossz anyagi körülményekre, a Szerbiai Hadseregnek sikerült a lehető legmagasabb szinten megőrizni technikai felszerelését. A pilóták továbbképzése is folyamatos volt. Köszönettel tartozunk Oroszországnak az akkumulátorokért, hiszen nekünk magunknak nem volt elegendő pénzünk ahhoz, hogy biztosítsuk a szerbiai légtér biztonságát. Az akkumulátorok azután érkeztek, hogy a Szerbiai Hadsereg és a védelmi minisztérium küldöttsége tíz nappal ezelőtt Moszkvában az orosz védelmi miniszterrel tárgyalt. A találkozón elmondtuk, hogy a segély rendkívül fontos lenne számunkra. Az oroszországi szabályok mentén az adományt az államfőnek kellett jóváhagynia, aki ezt meg is tette – magyarázta Gašić.

A védelmi tárca vezetője és Ljubiša Diković vezérkari főnök radaron is követték a MiG-ek útját. Bár az utóbbi hónapokban a technikai hiányosságok, vagyis a hiányzó akkumulátorok miatt a vadászgépek nem felügyelhették Szerbia légterét, Diković szerint a légtér ennek ellenére sem maradt ellenőrzés nélkül. Mindenki, aki ennek az ellenkezőjét mondja, valótlanságot állít, nyomatékosította Diković, majd elmondta, hogy Szerbia a nehéz anyagi helyzet ellenére sem állt el az új repülőgépek vásárlásától.

Aleksandar Vučić kormányfő két nappal korábban jelentette be, hogy az akkumulátorok megérkeztek Oroszországból. Szerbia már kiírta a közbeszerzési pályázatot az akkumulátorok beszerzésére, ugyanakkor Vladimir Putyin orosz elnök ragaszkodott hozzá, hogy ezeket Oroszország adományozza Szerbiának, nyilatkozta Vučić, majd háláját tolmácsolta Putyinnak.

A hadfelszerelésben jártasak korábban elmondták, a MiG-ekben használt akkumulátorokat darabonként 10 ezer euróért is meg lehet már vásárolni. A szakértők azt is elmagyarázták, hogy miért fontos még békeidőben is a vadászgépek jelenléte a légtérben. Ha ezek nincsenek, akkor a külföldi utasszállító légitársaságok elkerülhetik az adott ország légterét, hiszen úgy mérhetik fel, az ország légterét nem biztosítják megfelelően.