2024. április 23., kedd
Ukrán válság

Putyin felvetette egy új állam létrehozását Délkelet-Ukrajnában

Az orosz elnök szerint a válság rendezésének időpontja Kijev politikai akaratától függ – Kijev hatvanhárom katonájáért visszaadta Moszkvának az orosz deszantosokat

Vlagyimir Putyin az orosz állami tévének adott interjúban felvetette, hogy létre kellene hozni egy új államot Ukrajna délkeleti részén. Az orosz államfő úgy fogalmazott, hogy haladéktalanul lényegre törő tárgyalásokat kell kezdeni egy új állam létrehozásáról és megszervezéséről Ukrajna délkeleti részén, hogy meg lehessen védeni az ott élő emberek törvényes érdekeit. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azonnal korrigálta főnöke szavait, mondván: Putyin nem a délkelet-ukrajnai szakadár területek államiságának megadásáról, hanem az Ukrajnán belüli állami berendezkedésről szóló tárgyalásokról beszélt. A Kreml tisztviselője azt mondta, olyan értelmezések jelentek meg, mintha az államfő a Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna, holott egyáltalán nincs szó a Novorosszijának nevezett terület szuverenitásáról.

Vlagyimir Puytin a földgömbbel, amelyet a Szeliger-tó közelében (Tver orosz kormányzóságban) működő ifjúsági táborban tett pénteki látogatása során kapott ajándékba (Fotó: Beta/AP/Ria Novosztyi)

Vlagyimir Puytin a földgömbbel, amelyet a Szeliger-tó közelében (Tver orosz kormányzóságban) működő ifjúsági táborban tett pénteki látogatása során kapott ajándékba (Fotó: Beta/AP/Ria Novosztyi)

Az orosz államfő a Pervij Kanalnak adott interjúban azt is közölte, hogy: „Oroszország nem nézheti tétlenül, ha emberekre lőnek Ukrajnában. Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy Oroszország nem maradhat tétlen, ha embereket lőnek le szinte közvetlen közelről.” Arra a kérdésre, hogy megjósolható-e az ukrán válság végének időpontja, nemmel válaszolt. „Az nagyban függ a jelenlegi ukrán hatóságok politikai akaratától” – vélekedett.

Putyin arról is szólt, hogy azoknak az európai cégeknek, amelyek kivonultak Oroszországból, nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra. Furcsának nevezte, hogy az európai gyártók arra szólítanak fel dél-amerikai, kínai cégeket: ne szállítsanak az orosz piacra!

Ukrajna visszaadta a területén elfogott orosz deszantosokat, cserébe Moszkva a dél-oroszországi Rosztovi területre menekült 63 ukrán katonát átadta az ukrán hatóságoknak – jelentette az orosz sajtó tegnap. Alekszej Ragozin vezérőrnagy, az orosz hadsereg légideszantos csapatainak parancsnokhelyettese az éjszaka közölte, hogy minden Ukrajna területén feltartóztatott orosz deszantos visszatért Oroszországba.

A harckocsikból, páncélozott járművekből és katonai teherautókból álló konvoj hétfőn reggel hatolt be Oroszországból Ukrajnába, de az ukrán hadműveletben részt vevő erők feltartóztatták a menetoszlopot, és elfogtak tíz orosz deszantost. A vezérőrnagy később arról is beszámolt, hogy a délnyugat-oroszországi Nyehotyejevka határátkelőnél átadták az ukrán hatóságoknak azokat az ukrán katonákat, akik szerdán a szakadárokkal vívott harc során átmenekültek a határon és menedéket kértek. Őket a dél-oroszországi Rosztovi területen helyezték el egy ideiglenes táborban.

Ragozin szerint az orosz deszantosok visszatérését célzó tárgyalások nagyon nehezek voltak, „de győzött a józan ész” és sikerült megegyezniük az ukránokkal. Hangsúlyozta: „Nem hagyjuk magukra a mieinket.” Elfogadhatatlannak tartotta, hogy olyan hosszú ideig tartották fogva 10 katonájukat Ukrajnában, s ráadásul Kijevbe szállították őket. Szerinte a deszantosokat nagyon megviselte az eset, és pszichológusok segítségére szorulnak.

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy a légi szállítású csapatok 98-as hadosztálya 331. ezredének katonái a múlt hétfőn véletlenül lépték át az orosz–ukrán határ kijelöletlen szakaszát. Az orosz deszantosok kihallgatásáról közzétett videofelvételek szerint ugyanakkor az egység tagjai úgy tudták, hogy gyakorlatra vezényelték őket az ukrán határ menti térségbe, és sejtelmük sem volt arról, hogy eközben századuk átlépte az orosz–ukrán határt. Egyikük viszont kizártnak tartotta, hogy egy egész század „eltévedt” volna.

Időközben az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság vezetésének tájékoztatása szerint a délkelet-ukrajnai felkelők tegnapra virradó éjszaka 223 ukrán katonát és nemzeti gárdistát adtak át az ukrán kormányerőknek. A délkelet-ukrajnai Sztaronobesevo település környékén 198 ukrán katonát fegyvereztek le.