2024. április 18., csütörtök

Iskolakezdés, sztrájkolnak a tanárok

A szerbiai iskolákban ma kezdődik a tanítás, nagyjából 68 500 gyermek ma ül először iskolapadba. A tanítás megkezdődik azok számára is, akiknek iskolaépületeit a májusi árvizek elmosták, megrongálták: a nagyjából hatvanezer érintett diák az iskolák felső emeletein tanul majd, az államtól ingyenes felszerelést kaptak.

Szeptember elseje az idén sem múlhat el a tanügyi munkások sztrájkja nélkül, a belgrádi Nikola Pašićtéren ma délben tiltakoznak. A megmozdulást a Tanügyi Munkások Szakszervezeteinek Uniója hirdette meg. Fő követelésük: az oktatásügyet és az egészségügyet ne érintse a közszférában foglalkoztatottak béreinek csökkentésére vonatkozó rendelet!

Az unióhoz tartozó iskolákban ma nem lesz tanítás, de az elsősöket fogadják tanítóik. A szakszervezet követeli azt is, hogy az illetékesek dolgozzanak ki egy érthetően definiált megoldásokat tartalmazó stratégiát a munkaerő-felesleggé nyilvánított tanügyi dolgozókra vonatkozóan. Erről a gondról minden ősszel szó esik, és a szakszervezeti unió szerint a helyzet egyre aggasztóbb.

Néhány nap múlva kiderül, Szerbiában hány tanügyi dolgozó marad munka nélkül szeptember folyamán, és az is, hogy hány dolgozik majd csökkentett munkaidővel. Rájuk azért nincs szükség többé, mert iskoláinkban egyre kevesebb a gyermek. A munkaerő-felesleg gondjának megoldását az oktatásügyi minisztériumban egyebek mellett a napközik megszervezésében látják, azaz abban, hogy a kisebbek tanítás után is benn maradjanak az iskolában, tanári felügyelet mellett.

Újvidéken három magyar osztály nyílt

Azokban az újvidéki iskolákban, ahol magyar nyelven tanulhatnak az elsősök, összesen három magyar osztály nyílt: a Sonja MarinkovićÁltalános Iskolában 5-en, a Petőfi Sándor Á. I.-ban 12-en, a József Attila iskolában pedig 10-en járnak elsőbe. A Sonja Marinkovićiskolában az idén a korábbi 6 első osztály helyett csak öt nyílt, tehát egy szerb tannyelvű osztállyal kevesebb, összesen 113 elsősük van. Ebben az iskolában kifejezett az a jelenség, hogy magyarul beszélő szülők szerb tannyelvű osztályba íratják be gyermeküket. A Petőfi-iskolában 14 magyar elsősre számítottak, két család azonban elköltözött, így ma csak 12 gyermek ül a padokban. Az iskolában egyébként összesen 186 elsőst köszöntenek, ez valamennyivel magasabb szám, mint az idén a nyolcadik osztályt itt befejezett diákoké.

A József Attila iskolában az elsősök összlétszáma ugyan nagyjából ugyanakkora, mint tavaly, 140 körüli, de itt is egy első osztállyal kevesebb nyílt. A munkaerő-felesleggé nyilvánított tanítónő azonban mégsem vált állástalanná, helyzetét sikerült megoldaniuk: átirányították másik iskolába.