2024. április 23., kedd

Letartóztatták Marko Milićevet

A cserbenhagyásos gázolót Kínában vették őrizetbe

A kínai hatóságok megerősítették, hogy letartóztatták Marko Milićevet, jelentette be hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján Nebojša Stefanović belügyminiszter. Hozzátette, még nem tudni, hogy pontosan mikor és hol tartóztatták le a szökésben lévő Milićevet. A letartóztatás tényéről Kína nagykövete értesítette a szerb hatóságokat, a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték a kínai hatóságok. A belügyminiszter bejelentése szerint annak ellenére, hogy Kína és Szerbia között nincs kiadatási egyezmény aláírva, Kína már megkezdte a gyanúsítottal szembeni kiadatási eljárást. A szerb belügyminiszter véleménye szerint a kínai hatóságok segítőkészségének köszönhetően Milićev néhány napon belül a szerbiai igazságszolgáltatás előtt felel majd tettéért.

– Marko Milićev augusztus tizedikén Törökországba szökött, majd Hongkongba utazott tovább, onnan pedig Kínába folytatta útját – mondta a belügyminiszter.

A belgrádi harmadik alapfokú bíróság hétfőn meghallgatta Bojan Jovanovićot, Luka Jovanović apját is. Rajko Jelušić, Tamara Bogdanović védőügyvédje a sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy az ügyészséggel meg szerettek volna egyezni, azonban jelenleg nem tud többet mondani, ugyanis még nem tudják mivel terhelik pontosan védencét és mit kellene bevallania. Véleménye szerint ügyfele jogellenesen van előzetesben és a többi gyanúsítottat is csak a közvélemény nyomása miatt helyezték előzetesbe. Szavai szerint az ügyészség eddig egyetlen egy olyan bizonyítékot sem tudott felmutatni, amely arról tanúskodna, hogy Tamara bárhogyan is segített volna Milićevnek elrejtőzni.

Mint ismeretes, a 21 éves Luka Jovanović cserbenhagyásos gázolás áldozata lett. A baleset akkor történt, amikor három ismerősével együtt megpróbálták áttolni Lada típusú személygépkocsijukat – amelynek kitört a kereke – a belgrádi Branko hídon a buszsávba. A szemtanúk szerint hátulról nagy sebességgel jelent meg a személygépkocsi, elütötte Luka Jovanovićot és továbbhajtott. A fiatalembert a mentősök beszállították a baleseti sebészetre, de nem lehetett megmenteni.