2024. március 29., péntek

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Negyedéves alapon 0,2 százalékkal csökkent a német bruttó hazai termék (GDP) 2014 második negyedévében a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfői végleges adatai szerint.

A szezonálisan kiigazított statisztikák szerint az első negyedévben 0,7 százalékos növekedés volt. A Destatis közleménye szerint a visszaesésben ez is szerepet játszott, mert így magasak voltak a bázisadatok.
Április-júniusban a lakossági fogyasztás és a kormányzati kiadások mértéke is meghaladta az első negyedéveset. A külkereskedelem azonban lassította a gazdasági növekedést 0,2 százalékponttal, az export 0,9 százalékkal nőtt, miközben az import 1,6 százalékkal. A bruttó tőkeberuházás 2,3 százalékkal csökkent.
Éves alapon 2014 második negyedévében 0,8 százalékos, az első negyedévében 2,5 százalékos gazdasági növekedés volt. 2014 első fél évét 2013 első felével összehasonlítva nem volt változás, mindkét hathónapos időszak alatt 0,8 százalékkal nőtt a német GDP.
A Destatis közleménye szerint a német gazdaság teljesítménye romlik és kezdi elveszíteni lendületét. A piaci elemzőknek nem okozott meglepetést a hétfői GDP-adat, mert megegyezett az augusztusi előzetes becsléssel, de ennek ellenére aggasztó fejlemény az euróövezeti gazdasági növekedés szempontjából.